Nagyon betett az ukrajnai háború a magyar-lengyel barátságnak

Tavalyhoz képest drasztikusan csökkent a velünk szimpatizáló lengyelek aránya. Azzal azért vigasztalódhatunk, hogy az oroszok megítélése még inkább romlott, 44 százalékponttal utálják őket többen most, mint az Ukrajna elleni invázió megindítása előtt.

Idén is elkészítette, immár harmincadik alkalommal, a lengyelek más nemzetekhez való viszonyulását vizsgáló felmérését a CBOS közvélemény-kutató cég. Az idei felmérésben húsz nemzethez és népcsoporthoz való viszonyulásról kérdeztek. A válaszadók egy hétfokú skálán értékelték, hogy mennyire kedvelik, vagy nem kedvelik az egyes nemzeteket.Illusztráció: CBOS

A kutatás adatai egyáltalán nem erősítik meg a lelkünknek oly kedves vélekedést, mely szerint „lengyel, magyar, két jó barát”.

A húszas ranglistán a magyarok csak a 12. helyen végeztek, többek között az ukránok, a svédek, a lettek, a litvánok, a szlovákok, a csehek és a franciák mögött. A románok nem szerepelnek a felmérésben.

Az első helyen az amerikaiak állnak, akikre a megkérdezettek 64 százaléka szimpátiával tekint, s csupán 6 százalék találja őket ellenszenvesnek. Az olaszok és az angolok dobogósok még, az alanyok 61, illetve 60 százaléka kedveli őket. Velünk, magyarokkal a lengyelek 36 százaléka rokonszenvez, 27 százalékuk ellenszenvvel tekint ránk, 29 százalékuknak közömbösek vagyunk, 8 százalék pedig nem válaszolt.

Valószínűleg kevesen lepődnek meg azon, hogy a népszerűségi toplista utolsó helyét az oroszok foglalják el, 6 százalékos népszerűségi mutatóval. Az ellenszenv tekintetében ellenben toronymagasan vezetnek Putyin alattvalói, a válaszadók 82 százaléka nem állhatja őket.

Nálunk kevésbé népszerűek még a németek, a zsidók, a törökök, a kínaiak, a fehéroroszok, a romák és az arabok. Az oroszok mellett az arabok, a fehéroroszok és a romák keltenek antipátiát a legtöbb lengyelben, 59, 51 és 50 százalékukban. 

A magyarok népszerűsége 30 éves mélyponton van, ami minden bizonnyal szoros kapcsolatban van az Ukrajnában zajló háborúval, pontosabban az ahhoz és az Oroszországhoz való viszonyulással. Ezt támasztják alá a tavalyi, az orosz invázió kezdete előtt készített felmérés eredményei. Akkor még 57 százalék rokonszenvezett velünk, s csupán 9 százalék nem szívlelt bennünket. A rokonszenv-indexünk tehát 21 százalékponttal csökkent, ellenben az ellenszenv-indexünk 18 százalékponttal nőtt, nagyon megkérdőjeleződött tehát a legendás lengyel-magyar barátság. Velünk leginkább a 18 és 24 év közti férfiak szimpatizálnak, legkevésbé pedig a 45 és 55 év közti nők. A kutatatásból kitűnik, hogy a válaszadók világnézete nem befolyásolja a magyarok iránt táplált érzelmeiket.

Azzal azért vigasztalódhatunk, hogy az oroszok mutatói még inkább romlottak. A pozitívan viszonyulók aránya 23 százalékponttal csökkent, míg az oroszokat ellenszenvesnek találóké 44 százalékponttal emelkedett. Az elmúlt három évtizedben nem volt még példa rá, hogy egyetlen év alatt ennyire megváltozott volna egy nép megítélése. A fehéroroszok, a németek és a kínaiak megítélése szintén romlott. Ezeket a folyamatokat szintén könnyen vissza lehet vezetni a háborúra.  

A legnagyobb mértékű javulás az ukránok irányában játszódott le: a rájuk rokonszenvvel tekintők aránya 10 százalékponttal nőtt, 51 százalékra, a negatívan viszonyulóké azonban 8 százalékponttal csökkent, 17 százalékra.

(Nyitókép: Facebook/Lengyel Intézet)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?