Ellenség-(tér)kép

Kíváncsi volt az Avangarde közvélemény-kutató intézet a romániai lakosság ellenség-térképére. A kutatás meglepő eredményt hozott. A legellenségesebb országnak nem Magyarországot tartja a többség, hanem Oroszországot.

Ez talán még meg is magyarázható azzal a lejárató cikkhadjárattal, amellyel a hazai sajtó szolgál fogyasztóinak, de az már elképesztő, hogy Magyarországnál nagyobb fenyegetést jelent a válaszadók 10 százalékának Németország! Egyes feltételezések szerint azért haragszanak a megkérdezettek Berlinre, mert szembeszegült az Egyesült Államokkal az Oroszországgal közösen épített Északi Áramlat 2 gázvezeték megépítése kapcsán. Márpedig nálunk fele a barátunk ellensége épp úgy az ellenségünk, mint ahogyan az ellenségünk barátja még lehet a barátunk, ha a barátunk így kívánja. Valószínűbb azonban, hogy Klaus Iohannis román államfő német nemzetisége, Németországgal vélt jó kapcsolata is befolyásolta az eredményt.

Magyarország a harmadik legellenségesebbnek tartott ország, 6 százalékkal.

A megkérdezettek szerint Románia legjobb barátja az Egyesült Államok, a második helyen Németország áll, megelőzve Moldovát. Mindössze két százalék mondja azt, hogy Románia legjobb barátja Franciaország, amely az első világháború után még nemcsak barátnak, hanem partnernek számított. Úgy tűnik, mintha a barátság fokmérője sokak számára a katonai együttműködés lenne...

Arra a kérdésre, hogy milyen irányultságúnak kellene lennie az ország külpolitikájának a következő évtizedben, 29 százalék a London–Washington tengelyt jelölte meg, 28 a Párizs–Berlint, míg 8 százalék a Moszkva–Peking tengelyt tartja követendőnek.

A válaszadók 59 százaléka bízik az Európai Unióban, noha 48 százalékuk úgy véli, hogy az EU nem bánik egyenlően a románokkal, illetve más tagállamok polgáraival.

A felmérés arra is irányult, hogy hogyan viszonyulnak a romániaiak a szomszédokhoz.

Szintén meglepetés, hogy nem Magyarország lett a legbarátibb államok listáján a legutolsó. Az első helyen természetesen Moldova végzett 45 százalékkal, a második Bulgária 11 százalékkal, a harmadik Szerbia 8 százalékkal. A legrosszabb szomszéd címet Ukrajna kapta, Kiev a válaszadók 2 százaléka szerint jó barát. Minden bizonnyal Ukrajna szélsőségesen kisebbségellenes lépései miatt, amely a nagy számú bukovinai román közösséget is sújtja.

Az ellenség-(tér)kép egy társadalom frusztrációiról vall. Ennek a frusztrációnak a bizonyítéka a gyakran elhangzó keserű megállapítás: egyetlen jó szomszédunk a Fekete-tenger.

Valójában Románia legnagyobb ellensége maga Románia, a még mindig tetten érhető feudális/ szocialista Románia.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?