banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Felmérés: a nagy többség szerint a náci Németország a felelős a romániai holokausztért

A náci Németországot tartja felelősnek Románia lakossága a romániai holokausztért - derül ki az Elie Wiesel intézet megrendelésére készült közvélemény-kutatásból.

Az Elie Wiesel intézet igazgatója szerint az AVANGARDE felmérésének eredményei azt mutatják, hogy 2004 óta semmi sem változott ezen a téren. Alexandru Florian azt mondta: 2004 óta változatlanul „ugyanaz a mítosz, ugyanaz az előítélet, ugyanaz a történelmi ismerethiány lebeg a román társadalom felett”.

A felmérést április 28. és május 7. között végezték telefonon, egyszerű véletlen mintavétellel a romániai felnőtt lakosság 900 főből álló csoportján, a hibahatár 3,2 százalék.

Kifejtette: a válaszadók 72 százaléka szerint Hitler és a német kormány a felelős a romániai holokausztért, ami „teljesen történelmietlen”. Elmondta: a romániai holokausztért a válaszadók által megjelölt második legnagyobb felelős (57 százalék) az akkori államfő, Ion Antonescu, 15 százalék a Szovjetuniót tartja felelősnek, 5 százalék Mihály királyt, 13 százalék a zsidókat.

"Úgy vélem, hogy ebből a szempontból a romániai oktatás 2021-ben gyakorlatilag kudarcot vallott” - jelentette ki az igazgató, aki rámutat: a forgalomban lévő három nyolcadik osztályos történelemköny egyikében akadémikus történelemtudósok azt írják, hogy a iaşi-i pogromért a német kormány a felelős.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A felmérés szerint a megkérdezettek 75 százaléka tudja, hogy mi a holokauszt szó értelme, de 35 százalékuk „nem tud semmit” a romániai holokauszttal kapcsolatos felelősségről. A közvélemény-kutatás kérdéseire választ adók 46 százaléka nem venné szívesen, ha homoszexuális szomszédja lenne, 42 százalékuk nem szeretne roma, 16 százalékuk színes bőrű, 5 százalékuk zsidó szomszédot.

(Címlapfotó forrása: roholocaust.com)

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?