FRISSÍTVE – Felmentették tisztségéből Octav Bjoza államtitkár-helyettest a holokauszt relativizálása miatt

FRISSÍTVE: A holokauszt dimenzióit megkérdőjelező és a romániai háborús bűnösök utódainak életjáradékot követelő kijelentéseiért felmentette államtitkár-helyettesi tisztségéből Octav Bjozát, a romániai volt politikai foglyok egyesületének (AFDPR) elnökét Florin Cîțu kormányfő – közölte kedden a kormány sajtóirodája. FRISSÍTÉS: Bjoza szerint csak egyenlő bánásmódot kértek mindenki számára, és azzal vádolta a miniszterelnököt, hogy egymás ellen uszítja az embereket.

A miniszterelnök leszögezte: demokratikus és civilizált országként Románia határozottan elítéli a holokausztot, illetve bármilyen etnikai, szociális vagy vallási alapon történő megbélyegzést. „Megkérdőjelezni a holokauszt dimenzióit, és a zsidó közösséget hibáztatni a kommunizmus Romániába hozataláért nem csupán történelemmisztifikáció, hanem a demokratikus értékek veszélyeztetése" – idézte a közlemény a kormányfőt.

Florin Cîțu úgy értékelte: mind a holokauszt, mind pedig a kommunizmus borzalmait elszenvedőkkel szemben sértő és igazságtalan az, hogy Octav Bjoza és az AFDPR szót emelt azért, hogy az egykori háborús bűnösök, nácik és fasiszták leszármazottai is kárpótlást kapjanak az államtól. A miniszterelnök szerint egy ilyen álláspont nem egyeztethető össze a Bjoza kormányzati tisztségével, ezért hétfőn aláírta a rendeletet, amelyben felmenti a kommunistaellenes ellenállók érdemeit elismerő államtitkárság államtitkár-helyettesi tisztségből.

A most 82 éves Bjoza elmozdítását a Mediafax hírügynökség által közzétett terjedelmes írásban bírálta Marius Oprea történész, a kommunizmus bűneit vizsgáló és az emigráció emlékét ápoló intézet (IICCMER) volt elnöke. Oprea szerint „az egyedüli igazi, gerinces antikommunistát” távolították el a kormányból, amiért megpróbálta megakadályozni a politikai üldözöttek kárpótlásáról szóló törvény – tavaly ősszel megszavazott – „megcsonkítását", azonos bánásmódot követelve minden, meggyőződéséért meghurcolt ember számára.Octav Bjoza | Forrás: Facebook

A román uralkodóház által alapított „Nihil Sine Deo", illetve az államfő által odaítélt Románia Csillaga érdemrenddel kitüntetett Bjozát 2014-ben Victor Ponta volt szociáldemokrata kormányfő nevezte ki az 1989-es forradalmárok és a korábbi kommunistaellenes ellenállók támogatásával foglalkozó államtitkársághoz.

A 2014-ben hivatalba lépett Klaus Iohannis államfő mandátuma első kitüntetését Octav Bjozának adományozta, de gesztusa miatt az Antiszemitizmust Figyelő Központ (MCA) romániai szervezete csalódottságát fejezte ki arra hivatkozva, hogy Bjoza állítólag több ízben egy újfasiszta mozgalom rendezvényén mutatkozott, és a légionárius mozgalom – az egykori román fasiszta félkatonai szervezet – vezetőit méltatta, akiket a börtönben ismert meg. Iohannis utólag egy interjúban megvédte Bjozát, akit szerinte igazságtalanul gyanúsítanak antiszemitizmussal.

Bjoza: a miniszterelnök egymás ellen uszítja az embereket

Octav Bjoza sajnálatát fejezte ki, amiatt, hogy Florin Cîţu miniszterelnök „azok malmára hajtja a vizet”, akik szerint a szövetségnek „valami baja van” a zsidó népcsoporttal.

Bjoza hangsúlyozta, hogy őt „nem politikai alapon nevezték ki”, és azzal vádolta a miniszterelnököt, hogy egymás ellen uszítja az embereket. Hozzátette: a volt politikai foglyok szövetsége nem tagadja a holokausztot, ami „minden kétséget kizáróan létezett", és amit nem lehet elfogadni, „függetlenül attól, hogy tízen vagy százezrek haltak meg”.

Emlékeztetett: a szövetség által március 12-én benyújtott módosító indítvány azt célozta, hogy minden politikai fogoly leszármazottja kapjon járadékot. „Mit vétettek a fasiszták, nácik, légiósok, zsidók, kommunisták, románok gyermekei? Milyen hibájuk lehetett az otthon elhagyott gyerekeknek a szüleik által elkövetett tettekben? Mi így látjuk a problémát" – érvelt Bjoza.

Kapcsolódók

Kimaradt?