Orbán: ragaszkodunk az uniós gazdasági és politikai kérdések különválasztásához

Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy az uniós költségvetés, valamint a helyreállítási alap gazdasági kérdését külön kell választani a politikai vitákat eredményező jogállamisági rendelettől - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Minden nehézség nélkül el tudjuk fogadni gyorsan a költségvetést és a gazdasági helyreállítási alapot, és a politikai vitákat eredményező rendeletet, amit jogállamisági rendeletnek hívnak, tegyük félre, vitassuk meg később” – mondta a kormányfő, jelezve, hogy Magyarország és Lengyelország erről állapodott meg.

A miniszterelnökök által aláírt magyar-lengyel megállapodás szerint a két kormány azonos álláspontot fog képviselni a vitán, és egyik ország sem fogad el olyan álláspontot, amelyet a másik nem fogad el - közölte Orbán Viktor.

„Nekünk ez a megoldás (...), hogy valami nyilatkozatot hozzáfűznek - mint a tacepaóra rajzszöggel feltűznek valami kis emlékeztetőt -, nem fog menni. Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy a két dolgot külön kell választani” – jelentette ki, reagálva arra, hogy csütörtök esti hírek szerint Varsó kész elállni a vétótól, ha az unió vezetői elfogadnak egy magyarázó nyilatkozatot.

Mégse tört meg a magyar-lengyel közös frontvonal?

Az uniós kifizetésekhez kapcsolt jogállamisági feltételre vonatkozó közös lengyel-magyar álláspontnak határozottan kell hangot adni, nemcsak a hazai, hanem elsősorban a nemzetközi, uniós színtéren - írta csütörtök esti Facebook-bejegyzésében Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

 

Ennek, az Európai Unió következő hétéves keretköltségvetésével és a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk helyreállítását célzó pénzügyi alappal kapcsolatban megfogalmazott álláspontnak alapvető jelentősége van az Európai Unió jövője szempontjából - olvasható a bejegyzésben.

Lengyelország védeni fogja az európai alapszerződések szellemét, és küzdeni fog valamennyi tagállam egyenlőségéért, azért, hogy demokratikus módon választhassák meg az általuk követendő utat - írta Morawiecki.

A bejegyzésben felidézte a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német napilapban aznap megjelent interjújának fő téziseit. Ebben a lengyel miniszterelnök ismételten elutasította az uniós költségvetési csomaghoz fűzött, a jogállamisággal összekötött feltételrendszert.

Jaroslaw Gowin pontosította álláspontját

Szintén csütörtök este, brüsszeli látogatása alkalmából a legkisebb lengyel kormánykoalíciós párt elnöke, Jaroslaw Gowin miniszterelnök-helyettes, fejlesztésügyi miniszter kijelentette: a költségvetés ügyében szerinte a kompromisszum akkor lehetséges, ha az EU vezetői elfogadnak egy kötelező erejű nyilatkozatot a költségvetési feltételrendszer magyarázatáról. Aláhúzta: Lengyelország meg akar bizonyosodni arról, hogy a feltételrendszer kizárólag az uniós alapok átlátható és tisztességes felhasználását érinti majd.

Gowin nyilatkozatát egyes hírügynökségek úgy értelmezték, hogy Lengyelország kész elállni az uniós költségvetéssel kapcsolatban kilátásba helyezett vétójától, ha az unió vezetői jóváhagyják az említett magyarázó nyilatkozatot. A PAP hírügynökség által közreadott nyilatkozatban azonban Gowin nem fogalmazott úgy, hogy Varsó „kész elállni a vétótól”. A PAP szerint viszont elismerte: a vétó esetében az uniónak ideiglenes költségvetése lenne, amely nem lenne előnyös Lengyelország számára, és nem lenne jó a másik 26 tagállamnak sem. Így hát mindenki érdeke, hogy kompromisszumot találjunk - mondta Gowin.

Kapcsolódók

Kimaradt?