„Megszelídítették” az Euro 7-es szabványt

Engedett a nyomásnak, és alább adta a járművek tervezett Euro 7-es szabványának követelményeit az Európai Unió Tanácsa. A hétfői közleményük alapján továbbra is az a céljuk, hogy 2035-ig „tiszta autókra” térjenek át, de az elkövetkező évtizedre vonatkozó károsanyag-kibocsátásra vonatkozó elvárásokat a realitások szintjén hagyják.

Az európai bizottság által tavaly javasolt szigorítások ellen több autógyártó és nyolc ország – köztük Románia – emelt kifogásokat, rámutatva, hogy az hátráltatná az elektromos járművek fejlesztését.

Fotó: Agerpres

Aggályaikat elfogadva az uniós miniszterek csoportja hétfőn megállapodott abban, hogy az eredeti tervekkel ellentétben ne szigorítsanak tovább a személyautók károsanyag-kibocsátására vonatkozó normákon, hanem továbbra is az Euro 6-os szabvány határértékei maradjanak érvényben, ugyanakkor az autóbuszokra, valamint a teherautókra vonatkozó vizsgálati feltételeken is enyhítettek. A fékekre és a gumiabroncsokra vonatkozó részecskekibocsátási határértékeket helyben hagyták. „Az Európai Uniós soros, spanyol elnöksége fogékony volt a kérésekre és a beadványokra. Úgy véljük, hogy ezzel a javaslattal széles körű támogatást nyerünk, továbbá egyensúlyt teremtük a gyártók beruházási költségei és a szabályozásból eredő környezetvédelmi előnyök között” – idézte Hector Gomez Hernandez, spanyol ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztert az ET közleménye.

A hétfőn elfogadott egységes álláspontot az elkövetkező időszakban az Európai Parlamentben tárgyalják.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?