Betétdíjas visszaváltás: a környezetvédelmi miniszter nem halaszt

Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter csütörtökön kijelentette, hogy nem ért egyet a betétdíjas visszaváltási rendszer bevezetésének három hónapos elhalasztásával.

A Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatóján a tárcavezető a rendszer működtetésével megbízott vállalat kérésére reagált. A RetuRO arról próbálta meggyőzni a minisztériumot, hogy kapjon legalább három hónap haladékot. A vállalat azzal érvelt, hogy „a rendszer rendkívül összetett jellege” miatt időre van szükség a teszteléshez és fejlesztéshez.

Mircea Fechet leszögezte: a RetuRO kérését elutasítja, az italcsomagolások betétdíjas visszaváltási rendszer bevezetésének időpontja 2023. november 30. marad. „Ez a határidő nem alkudható, és úgy vélem, hogy egy országot nem lehet halogatásokkal felépíteni” – jelentette ki.

Illusztráció | Fotó: Maszol.ro

A miniszter hangsúlyozta, hogy a november 30-ai időpontról szóló döntést annak idején „nem sietve hozták meg”, és figyelembe vették az ágazat érdekeit is. Megjegyezte, hogy a határidő betartása „kulcsfontosságú” a rendszer sikere és a környezetvédelem szempontjából.

Fechet paradoxonnak nevezte, hogy miközben Romániában évente hat-hétmilliárd italcsomagolás kerül piacra, a hazai újrahasznosító ipar kénytelen más országokból hulladékot importálni a nyersanyag biztosításához.

Hozzátette, hogy a kérésük elutasítása ellenére a környezetvédelmi minisztérium továbbra is nyitott a párbeszédre a RetuRO vállalattal, amelynek képviselőivel leülne tárgyalni a betétdíjas rendszer bevezetésének menetrendjéről.

Fechet emlékeztetett arra, hogy a rendszer beindításának eredetileg tervezett időpontja 2021. január elseje volt, amit előbb 2022. október elsejére, majd 2023. november 30-ra toltak ki, így az ágazatnak 2018-tól számítva öt éve volt a felkészülésre. Megjegyezte azt is: a rendszer bevezetésével Románia elkerülheti azokat a kötelezettségszegési eljárásokat, amelyeket az Európai Bizottság indíthat az újrahasznosítható hulladékok nem megfelelő kezelése miatt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?