banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Máris visszaütött az abortuszjog eltörlése által előrevetített konzervatív fordulat az USA-ban

A művi terhességmegszakítás betiltását lehetővé tévő alkotmány-kiegészítés nagyarányú leszavazása az egyébként republikánus többségű Kansas államban az első erőteljes jelzés arra nézve, hogy az abortuszjog eltörlését kimondó júniusi döntésével a konzervatív többségű legfelsőbb bíróság újraindította a politikai küzdelmet a novemberi időközi választások előtt.

Elsöprő többséggel szavazták le Kansas államban azt a kiegészítést, amely törölte volna az állam alkotmányából az abortuszhoz való jogot. Ez volt az első alkalom, hogy a választók közvetlenül véleményt mondhattak a művi terhességmegszakítás kérdéséről azóta, hogy a szövetségi legfelsőbb bíróság június 24-én felülírta a Roe kontra Wade ügyben 50 éve meghozott döntését, és ezzel eltörölte az abortuszhoz való jog szövetségi szintű védelmét.

Kansas jelenleg a terhesség 22. hetéig engedélyezi az abortuszt. Ezt követően a terhesség csak a páciens életének megmentése vagy „egy fontos testi funkció jelentős és visszafordíthatatlan károsodásának” megelőzése érdekében szakítható meg.

Kansas lakói nem magáról a tiltásról szavaztak, hanem mindössze arról, hogy az állam alkotmánya védje-e továbbra is az abortuszhoz való jogot. Viszont – figyelembe véve az elmúlt hetek fejleményeit – az igenek sikere esetén várható lett volna, hogy a republikánus többségű állami törvényhozás betiltja, vagy legalábbis erősen korlátozza az abortuszhoz való hozzáférést. Donald Trump volt republikánus elnök eleve azzal a bevallott céllal választotta ki a legfelsőbb bíróságba kinevezett három új tagot négyéves mandátumának vége felé, hogy az így megerősödő konzervatív többség eltörölje az abortuszjogot statuáló 1973-as precedenst.

Beszéljen a nép!

A szövetségi legfelsőbb bíróság júniusi határozatának indoklásában többek között az állt, hogy az 1973-as Roe-döntés „már a meghozatalakor hallatlanul helytelen volt”, illetve hogy a kérdésben vissza kell adni a döntési jogot „az államoknak és választott képviselőiknek”.

Kansasben az állami legfelsőbb bíróság 2019-ben kimondta, hogy az állam alkotmánya biztosítja a testi autonómiához és így az abortuszhoz való jogot is. A republikánus törvényhozók által javasolt kiegészítés ezt módosította volna most, hogy az abortusz szövetségi szintű védelme megszűnt.Illusztráció | Archív felvétel: Agerpres/EPA

Kansas a konzervatívok egyik bástyájának számít, ennek ellenére az eredmény nem teljesen váratlan. A legfelsőbb bíróság 6:3 arányú konzervatív többsége ugyanis a júniusi döntésével szembement az amerikai társadalom elsöprő többségével. A Pew Research felmérése szerint tízből hat amerikai tartósan úgy véli, hogy az abortusznak minden, vagy a legtöbb esetben legálisnak kell lennie. Kansas lakói pontosan ilyen arányban utasították el a republikánus javaslatot. A kedden leadott szavazatok összesítése még nem ért véget, de az előzetes becslések szerint a választók 60 százaléka támogatta az abortuszjog védelmének fenntartását.

Váratlan érdeklődés

A Kansas-i szavazás „rávilágított arra, hogy a legkékebb megyéktől a legvörösebbekig az abortuszjog túlszárnyalta Joseph R. Biden 2020-as teljesítményét az államban” – írja a The New York Times. A liberális napilap szerint az erős republikánus többségű, „mélyvörös Kansas” szavazói „hangos figyelmeztető lövést adtak le”, jelezve a republikánusoknak szerte az országban, hogy az abortusz képes mozgósítani olyan szavazókat is, akik nem elkötelezettek egyik vagy másik nagy politikai tábor mellett. A konzervatívok remélték, hogy ez a réteg kimarad az abortuszvitából – nem így lett.

Scott Schwab kansas-i államtitkár urnazáráskor azt nyilatkozta, hogy 50 százalékot meghaladó részvétellel számolnak, ami messze meghaladja a hivatal által előzetesen becsült 36 százalékot, és teljesen váratlan egy nem elnökválasztási évben rendezett voksoláson.

Sokatmondó, hogy a keddi szavazás előtt regisztrált új szavazók mintegy háromnegyede nő, akit közvetlenül érintene az abortusz esetleges tilalma. A Reuters korábbi becslése szerint a szövetségi legfelsőbb bíróság júniusi döntése nyomán mintegy 25 millió termékeny életkorú nő került legalább 480 kilométerre a legközelebbi abortuszklinikától egyik napról a másikra.

A voksok pártok szerinti megoszlása nem ismert egyelőre, de az előzetes eredmények alapján „megjósolható”, hogy az abortuszjog támogatása nem korlátozódik a demokrata többségű körzetekre. Az alkotmány-kiegészítést ugyanis nemcsak a mérsékelt vagy egyre inkább kék területeken – például Kansas City külvárosaiban – utasították el, hanem az állam egyes konzervatív részein is.

 „A demokraták valószínűleg arra fogják használni a szavazást, hogy megpróbáljanak lendületet venni, és úgy beállítani a republikánusokat, mint akik nincsenek egy hullámhosszon az amerikaiak többségével ebben a kérdésben” – teszi hozzá a The New York Times.

Balra mozdulás?

A Kansas-i referendum eredménye arra utal, hogy a legfelsőbb bíróság döntése által előrevetített radikális konzervatív fordulat valóban megváltoztathatja a politikai széljárást, de éppenséggel a másik irányban. Az abortusz körül vérre menő csaták zajlanak több billegő államban – mint Pennsylvania, Georgia vagy Arizona –, ahol a republikánusok által csőre töltött alkotmánymódosítás döntheti el ősszel az időközi választások kimenetelét.

Donald Trump volt államfő – várhatóan a republikánusok 2024-es elnökjelöltje – állítólag már korábban, magánbeszélgetéseken hangot adott abbéli aggodalmának, hogy „Roe megfordítása rossz lehet” novemberben, miután korábban minden elemzés azt mutatta, hogy a demokraták elveszítik a többséget a szenátusban, és talán a képviselőházban is.

A republikánus stratégák a jelek szerint nem osztották Trump aggodalmait, és nem pusztán alábecsülték a legfelsőbb bíróság júniusi döntésének politikai hatását, hanem a valóságossal éppen ellenkező következményekkel számoltak. A tengeren túli sajtó szerint ugyanis azzal a nyilvánvaló számítással rendezték meg most a referendumot – egy időben a republikánus  előválasztásokkal –, hogy a szerintük biztosra vehető siker döntő lökést ad majd jelöltjeiknek a félidős  választásokra. Az eredmény nem remélt áldás a demokratáknak, akik arra készültek, hogy a novemberi voksolás nyomán – amikor is megújul a képviselőház, valamint a szenátusi helyek harmada – nagy valószínűséggel elveszítik a többségüket a törvényhozás talán mindkét házában.

A szavazás kudarca egy olyan államban, amelyet Donald Trump csaknem 15 százalékponttal megnyert 2020-ban, komoly figyelmeztetés, hogy a legfelsőbb bíróság júniusi abortusz-döntése átírta a játékszabályokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?