„Magyarok késhegyre!”, „takarodás Ukrajnából!” - üzenik a kárpátaljai magyaroknak

Fenyegető, magyarellenes üzeneteket kapott sms-ben és a Telegram internetes üzenetküldő csatornán keresztül sok kárpátaljai magyar. A szövegeket ukránul és magyarul, utóbbit leginkább magyartalanul fogalmazták meg.

„Magyarok késhegyre!”, „Gyorsan meneküljetek, hazaárulók!”, „A magyarok paraziták!”, „Takarodás Ukrajnából!”, „Aki nem fut el, az lesz az első!.” Ilyen, és hasonló tartalmú üzeneteket küldenek a kárpátaljai magyaroknak. Az időzítés jelképes is lehet, hiszen a legnagyobb ukrajnai magyar érdekvédelmi szervezet, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség éppen a fenyegetésekkel egy időben emlékezett meg fennállásának harmincötödik évfordulójáról.

Kárpátalját egyelőre elkerülték a súlyos háborús események Fotó: Wikipédia

A Magyar Nemzet beszámolója szerint Az obszcén és halálos fenyegetést is tartalmazó üzeneteket bosnyák, kazah és kirgiz számokról küldték. Az üzenetekben mindenhol ugyanaz a kép látható: Kárpátalja térképén áll egy csuklyás, maszkos rajzolt férfi, ukrán címerrel a mellkasán és egy méretes késsel a bal kezében, miközben Magyarország felé mutat, ahova tömegek menekülnek. Az alatta lévő feliratok már magyarul és ukránul vannak leírva, vegyesen. A kés mindenhol visszatérő kép, akárcsak a „k…rva takarodj” kifejezés is. A vélhetően internetes fordítóprogrammal készített üzenet sokszor hibás: „Magyarok, jobb, ha mielőbb menekülsz Ukrajnából. Magyarok késre!”, majd ezt néhol egy baltajel vagy a dicsőség Ukrajnának szlogen is követi.

Kárpátalja ukrán katonai kormányzósága szerint orosz információs művelet mindez, mert – ahogyan fogalmaznak – az ellenség megpróbálja egymás ellen ugrasztani a helyben élő nemzetiségeket. Azt tanácsolják, hogy aki ilyen sms-t kap, az blokkolja az üzenet küldőjét.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?