Lőtte a mariupoli acélművet az orosz haderő, majd humanitárius folyosókról tett bejelentést

Tarackokkal és rakéta-sorozatvetőkkel lőtte Ukrajnában a donyecki „népi milícia” a mariupoli Azovsztal acélművet – közölte szerdán helyszíni jelentésében az orosz védelmi minisztérium Zvezda tévécsatornája és a Rosszija 1 állami televízió.

Az orosz katonai tárca szerda este kihirdette, hogy csütörtöktől szombatig, reggel nyolctól este hatig ismét humanitárius folyosókat nyit a távozni kívánó civilek számára az Azovsztalból.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerdán egy moszkvai tanácskozáson azt mondta, hogy az ukrán katonai csoportosulás maradványait biztonságosan körülzárták az Azovsztal kerületén. Rámutatott, hogy a „nacionalisták” semmibe vették a civilek szabadon bocsátására és a fegyverletételre vonatkozó, többször megtett ajánlatot, amelynek elfogadása esetén a nemzetközi joggal összhangban garantálnák számukra az életet és a kíméletes bánásmódot.Az Azovsztal acélművek az Azovi-tenger felől nézve | Fotó: Agerpres/EPA

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerda esti hadijelentésében egyebek között arról számolt be, hogy precíziós rakétacsapással megsemmisítettek egy amerikai gyártmányú, tüzérség elleni radart Popaszna közelében. Délelőtt más információk mellett azt közölte, hogy nagy hatótávolságú légi és tengeri indítású precíziós fegyverek hat vontatási alállomást semmisítettek meg Podborci, Lviv, Volóc, Timkove és Pjatihatka vasútállomása közelében, amelyeken keresztül amerikai és európai eredetű fegyvereket és lőszereket szállítottak a Donyec-medencébe az ukrán fegyveres erőknek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Ukrán rakéták találták el szerdán a Donyec-medence Makejevka területén lévő olajtárolót, felgyújtva annak négy, egyenként ötezer tonnás tartályát. A támadás következtében a Pervij Kanal tévécsatorna jelentése szerint tíz civil megsérült.

„Képtelenségnek és valótlanságnak” minősítette szerdán Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azokat sajtójelentéseket, amelyek szerint Oroszországban a Győzelem Napján általános mozgósítást terveznek meghirdetni.

Kapcsolódók

Kimaradt?