banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Legális lesz a marihuána termesztése és fogyasztása Luxemburgban

Közterületen azonban továbbra sem lehet fogyasztani vagy birtokolni kannabiszt.

Legalizálják Luxemburgban a kendernövény termesztését kis mennyiségben és személyes használatra – jelentette be a kormány pénteken. Háztartásonként legfeljebb négy tő termesztését engedélyezik a marihuána előállítására használható növényből.

A kannabisz birtoklását és fogyasztását közterületen továbbra is törvény tiltja majd.

Az intézkedés része annak a pénteken bemutatott csomagnak, amellyel a luxemburgi kormány a kábítószerekhez köthető bűnözéssel akarja felvenni a küzdelmet.

A kormány régóta tervezi, hogy törvényessé tenné a kendernövény termesztését, illetve a személyes használatú marihuána árusítását és fogyasztását, de a gyakorlati megvalósítás több ok – részben a koronavírus-járvány – miatt mindeddig késlekedett. Az Európai Unió drogügynöksége (EMCDDA) szerint az apró monarchia úttörő szerepet tölthet be Európában a marihuána-használat dekriminalizálásában.

Az új intézkedéscsomag részeként ezentúl a legfeljebb 3 grammnyi kannabisz birtoklása és vásárlása esetén egyszerűsített büntetőeljárást alkalmaznak majd. Az erre az esetre eddig érvényben lévő 251-től 2500 euróig (91 ezertől 911 ezer forintig) terjedő pénzbírságot 25-től 500 euróig (9100-tól 182 ezer forintig) terjedő büntetésre csökkentik. Ezenkívül fokozzák majd a rendőri jelenlétet, a rendőröket testkamerákkal látják el, és az iskolákban drogprevenciós programot indítanak.

(Címlapi illusztráció forrása: Wikipedia)

Kapcsolódók

Kimaradt?