banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Legalább 274 palesztin halt meg az izraeli támadásban, amikor kimentettek négy túszt

A gázai egészségügyi minisztérium szerint legalább 274 palesztin halt meg abban az izraeli légi és szárazföldi támadásban, amelynek során négy, a Hamász által fogva tartott túszt mentettek ki.

A Gázai övezet középső részének fő egészségügyi intézménye, az al-Aksza mártírjai kórház szóvivője azt mondta, hogy 64 gyermek, 57 nő és 37 idős ember volt a polgári lakosság elleni izraeli bűncselekmény áldozatai között, adta hírül az euronews.

Füstfelhő az izraeli támadások után a Gázai övezet középső részén, a Nuseirat menekülttáborban június 8-án | Fotó: Agerpres

A al-Nuseirat menekülttáborban végrehajtott rajtaütéssel négy izraeli túszt mentettek ki szombaton, amint arról beszámoltunk a Maszolon is. A 246 napos fogság után kiszabadult túszokat előbb helikopterrel orvosi ellenőrzésre szállították, majd találkozhattak szeretteikkel. Az egyik megmentett túsz, Almog Meir Jan testvére, Geut Elegrably azt mondta, annyira izgatott volt, hogy végre láthatja a testvérét, aztán csak együtt sírtak és ölelkeztek. „Olyan sokáig vártam erre, boldog vagyok, hogy végre megtörtént” – mondta a nő.

A Hamász által fogva tartott 120 túsz még mindig nem szabadult ki. Izraeli források szerint a foglyok fele lehet életben. Az izraeli akciót több politikus is elítélte. Az EU legfőbb külügyi vezetője azt posztolta, hogy „a vérfürdőnek azonnal véget kell vetni”. A Gáza középső részén végrehajtott művelet volt a legnagyobb mentőakció október 7-e óta, amikor a Hamász palesztin terrorszervezet fegyveresei Izraelben mintegy 1200 embert megöltek és 250-et túszul ejtettek.

Az izraeli hadsereg tudatta, hogy kivizsgálja az áldozatokról szóló híradásokat. Daniel Hagari szóvivő azt mondta, a hadseregnek kevesebb mint száz áldozatról van tudomása. A Hamász katonai szárnya, az al-Kasszám Brigádok videófelvételen arról számolt be, hogy az izraeli hadsereg szombati túszmentő akciójában három fogoly, köztük egy amerikai állampolgár életét vesztette. „Tudatjuk, hogy hadseregetek kiszabadított ugyan némely foglyokat, de megölt három túszt ugyanabban a táborban, a halottak egyikének amerikai állampolgársága volt” – közölte az al-Kasszám Brigádok. A felvételen az állítólagos túszok letakart arcú holttesteit is bemutatták, de neveket nem közöltek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?