Ismét csökkentette a Gazprom az Európába juttatott gáz mennyiségét

Az orosz energiaóriás, a Gazprom hétfőn bejelentette, hogy leállított egy újabb turbinát az Északi Áramlat Németországba vezető vezetékén, és a gázáramlás a normál kapacitás egyötödére csökken – írja a Reuters.

Az újabb ellátási csapás egy olyan feszült időszakban érkezik, amikor Oroszország és a Nyugat gazdasági szankciókat próbál bevezetni válaszul Moszkva ukrajnai akcióira. Az Európai Unió azzal vádolta Oroszországot, hogy energetikai zsaroláshoz folyamodik, míg a Kreml szerint a gázszünetet karbantartási problémák és a nyugati szankciók hatása okozza.

Fotó forrása: Wikipédia

A Gazprom közölte, hogy az Északi Áramlat-1 Portovaya kompresszorállomásán egy másik Siemens gázturbina működését is leállította, a felügyelő hatóság utasításának megfelelően, figyelembe véve a motor műszaki állapotát. A Gazprom tudatta, hogy ennek következtében a szerdai átmenő teljesítmény napi 33 millió köbméterre csökken. Ez csak a fele a jelenlegi áramlásnak, amely már most is csak a normál kapacitás 40%-át teszi ki.

Az európai politikusok többször figyelmeztettek arra, hogy Oroszország idén télen leállíthatja a gázszállításokat, ami Németországot recesszióba taszítaná, és felhajtaná az amúgy is magasabb élelmiszer- és energiaárakkal küzdő fogyasztók kiadásait.

Vlagyimir Putyin orosz elnök ebben a hónapban arra figyelmeztette a Nyugatot, hogy a szankciók fenntartása az energiaárak katasztrofális emelkedését kockáztatja a fogyasztók számára világszerte. „Két turbina működik ott, amelyek napi 60 millió köbmétert pumpálnak. Ha egyet nem adnak vissza, akkor marad egy, ami 30 millió köbmétert ad” – mondta Putyin a múlt héten, előrevetítve a gázáramlás legújabb csökkentését.

A Gazprom a múlt héten 10 napos karbantartási szünet után újraindította a gázáramlást az Északi Áramlat-1-es vezetéken keresztül, de kapacitásának csak a 40 százalékán. Oroszország erre azt közölte, hogy kénytelen volt csökkenteni a mennyiséget, mert egy Kanadában javítás alatt álló turbina késve tért vissza hozzájuk. Az európai politikusok vitatták ezt a magyarázatot, Németország szerint a szóban forgó turbinát csak szeptemberben kellett volna használni.

A Gazprom hétfő reggel bejelentette, hogy megkapta a Siemens dokumentációját az Északi Áramlat-1 turbinájáról, de hozzátette, hogy még mindig vannak problémák.

Az orosz óriás közölte, hogy az Egyesült Királyság és az Európai Unió által bevezetett szankciókkal kapcsolatos problémák továbbra is fennállnak az orosz energiaóriás számára a turbina Oroszországba történő szállítása és az Északi Áramlat-1 portovai kompresszorállomásához szükséges más hajtóművek karbantartása tekintetében.

A Gazprom azt is közölte, hogy ismét a Siemens segítségét kérte a szükséges dokumentumok benyújtásában és a szankciókkal kapcsolatos kérdések tisztázásában. Moszkva ugyanakkor hétfőn tudatta, hogy nem érdekelt az Európába irányuló orosz gázszállítások teljes megszakításában.

A Kreml mindemellett azzal érvel, hogy a Gazprom nem hibáztatható a tárolási kockázatokért, és megismétli, hogy az európaiak az általuk Oroszország ellen bevezetett szankciók következményeit viselik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?