Oroszország elzárta a gázt az Északi Áramlaton, Európa aggódik

Az éves javítási munkálatok elvégzésére hivatkozva Oroszország elzárta az Európába tartó gázt az Északi Áramlat–1 gázvezetéken. Az európai államok aggodalommal tekintenek az eljárásra, mert úgy vélik, ez elhúzódhat az orosz-ukrán háború miatt, ami katasztrofális hatással lesz az európai gazdaságra és energiaiparra. 

Az Északi Áramlat-1 gázvezeték évente 55 milliárd köbméter gázt szállít Oroszországból Németországba a Balti-tenger alatt. A karbantartási munkálatokra a hivatalos bejelentés szerint július 11. és 21. között kerül sor.

Illusztráció forrása: Pexels

A múlt hónapban Oroszország a csővezeték teljes kapacitásának 40 százalékára csökkentette az átmenő mennyiséget, arra hivatkozva, hogy késik a német Siemens Energy vállalat által karbantartott berendezések visszahozatala Kanadából. Kanada ezek után közölte, hogy a munkálatok elvégzése érdekében visszajuttat egy megjavított turbinát, de azt is kijelentette, hogy meghosszabbítja az orosz energiaszektor elleni szankciókat – emlékeztet összefoglalójában a HotNews hírportál.

Európa eközben attól tart, hogy Oroszország meghosszabbíthatja a tervezett karbantartást, így akadályozhatja az európai gázszállításokat és a tárolók feltöltésére vonatkozó terveket, ami nagymértékben elmélyíti a gázválságot, amely a fogyasztók számára fájdalmasan magas számlákat eredményezne.

Robert Habeck német gazdasági miniszter szerint az országnak számolnia kell azzal, hogy Oroszország a tervezett karbantartási időszakon túl is felfüggesztheti az Északi Áramlat-1-en keresztül történő gázáramlást.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország politikai nyomásgyakorlásra használná az olaj- és gázkitermelést, és azt mondta, hogy a karbantartási leállás rendszeres, tervezett esemény, és hogy senki sem „találta ki” a javításokat.

Az orosz gázimport hirtelen megszűnését nemcsak a németországi, hanem a teljes európai ipar megszenvedné. A teljes leállás tovább növelné az európai gázárakat, amelyek már most is sújtják az ipart és a háztartásokat. Az európai referenciaérték tavaly július óta több mint 400%-kal emelkedtek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?