Gyermektelen az uniós „hagyományos család”

Az Európai Unióban a hagyományos családoknak nincsenek gyermekeik. A párok 75 százaléka nem vállal utódot.

Olaszországban, akárcsak az Európai Unió többi országában, az a szabály, hogy nem szülnek gyereket és ezt a szokást szinte vallásos módon követik. Az elmúlt 10 évben, 2012 és 2022 között 2,4 százalékkal csökkent a legalább egy kisfiút vagy kislányt nevelő családok száma, annak ellenére, hogy ugyanebben az időszakban a családok száma 6,9 százalékkal nőtt - idézi a La Stampa című lapot a Rador.

Illusztráció: Pexels
Akár házasok, akár nem, a párok száma növekszik, de ebben a felállásban is maradnak. Az Eurostat, az európai statisztikai intézet 2022 végére mintegy 190,5 millió családot regisztrált. Négyből három, 75,3 százalékuk, vagyis 150,1 millió család gyermektelen.
Tízből egy családban (12,1%, mintegy 29,3 millió család) csak egy gyermek van, és tízből kevesebb mint egy - az Európai Unióban összesen 9,3 százlék, mintegy 18,4 millió családban - van két gyermek. Ehhez a számhoz hozzáadódik a három vagy több gyermekes családok szerény 3 százaléka.
Olaszország beilleszkedik ebbe a sémába. Sőt megerősíti a már kialakult európai tendenciát, miszerint nem szülnek gyereket. A 26,1 millió olasz család túlnyomó többségében, 20,2 millióban nincs gyerekük, 3,2 millió családban egy gyermek, 2,2 millió családban két gyermek van, 440 ezer családban pedig három vagy több gyermek.
Egyedül Hollandia számít kivételnek, ott a kétgyermekes párok vannak többségben.
A felmérés a Gyermekek Világnapja alkalmából készült, amelyet minden évben november 20-án ünnepelnek, és amelynek célja a nemzetközi szolidaritás előmozdítása, a gyermekek iránti figyelem felkeltése világszerte és a gyermekjólét javítása.
A számokat elnézve azonban nem a közvéleményt, hanem a politikai osztályt kell érzékenyíteni, hogy Európa népessége csökken, és az európaiak túlélése forog kockán, hívják fel a figyelmet az elemzők.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?