Eurostat: Romániában a legnagyobb az elszegényedés kockázata

Az Európai Unió tagállamai közül Romániában volt a legnagyobb az elszegényedés kockázata 2022-ben – derült ki az Eurostat szerdán kiadott jelentéséből.

A felmérés alapján a romániai lakosok 34,4 százaléka volt tavaly kitéve a szegénység és a társadalmi kirekesztettség kockázatának. Ennél még Bulgária is jobb mutatókat jegyzett, hiszen déli szomszédainknál ez az arány 32 százalék volt.

Fotó: Europa.eu

Összehasonlításként az európai átlag 21,6 százalék, aminél rosszabb arányokat mutatott Olaszország, Litvánia, Észtország, Lettország, Spanyolország és Görögország is, de ők mind harminc százalék alatt voltak. Magyarországot ehhez képest 20 százalék alatt jegyzik, egy fokkal jobb kockázati aránnyal, mint Svédországot. A legalacsonyabb kockázati arányt Csehországban mérték, ott mindössze a lakosság 11,8 százalékát veszélyeztette az elszegényedés vagy a társadalmi kirekesztettség, ugyanakkor Szlovénia, Lengyelország, Finnország, Szlovákia, Hollandia, Ciprus és Dánia is az európai átlag alatt van. Németországban és Franciaországban nagyjából az uniós átlagnak felel meg az ez arány.

Az Eurostat jelentés alapján így tavaly összesen 95,3 millió uniós lakos volt kitéve az elszegényedés kockázatának, közülük is többen voltak a nők, mint a férfiak, ráadásul a háztartások egyötödében kiskorú gyermek is volt.

A számok ugyanakkor nem mutatnak jelentős elérést a 2021-es adatokhoz viszonyítva, hiszen akkor uniós szinten akkor is 22 százalék körül volt az elszegényedés kockázata.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?