Cáfolják, hogy megomlott volna a románok bizalma az EU-ba és a NATO-ba

A romániai állampolgárok háromnegyede ellenzi, hogy az ország kilépjen az Európai Unióból, és ötből négyen ellenzik, hogy kiváljon az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéből (NATO).

Az INSCOP felmérés szerint a megkérdezettek 76,8 százaléka mondta, hogy ellenzi a kilépést az Európai Unióból, 19,7 százaléka válaszolta az ellenkezőjét, és 3,5 százalék nem válaszolt, vagy nem tudja, mi lenne a jó. A megkérdezettek 80 százaléka úgy véli, hogy Romániának nem kellene kilépnie a NATO-ból, míg 16,1 százalék az ellenkezőjét vallja, 3,9 százalék pedig nem tudja vagy nem válaszol.
„A románok EU-ba vetett bizalmának összeomlásáról szóló pánikkeltő vitákat árnyalni kell, mert nem tükrözik a valós közvéleményt, táptalajt jelenthetnek a különböző Európa-ellenes és hazafias diskurzusokat folytató entitások számára.

Fotó: Pexels


A románok EU-ba vetett bizalma nem omlott össze! Időnként a különböző napirenden levő témák függvényében javul vagy romlik, de nem beszélhetünk összeomlásról. Sőt, mivel a románok több mint háromnegyede nem akarja, hogy Románia kilépjen az EU-ból, és 80 százalékuk nem akarja, hogy Románia kilépjen a NATO-ból, a dolgok nagyon világossá válnak "- idézi a Hotnews hírportál Remus Ștefureac, az INSCOP vezetőjének nyilatkozatát. Szerinte, az EU- és NATO-tagság az ország egyik legnagyobb nyereség a történelemben, hiszen a román identitás DNS-e a Nyugathoz való tartozásra épült.

A felmérést az INSCOP Research végezte az Új Stratégiai Központ megbízásából. Az adatokat 2023. március 1–17. között gyűjtötték, a kutatás módszere kérdőíves interjú volt. Az adatfelvétel telefonos interjúkkal történt, 1103 fő részvételével, a hibaszázalék ± 3 százalék.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?