FRISSÍTVE - Dugó a Szuezi csatornán: mi lesz a több mint 100 ezer Romániából szállított élő állattal?

FRISSÍTVE - Legalább 130 000 élő állatot szállít az a tíz romániai hajó, amely több száz más teherhajóval együtt a Szuezi csatornában vesztegel az Ever Given megfeneklése miatt, erősítette meg a Digi24-nek Gabriel Păun, az Animals International állatvédő szervezet Európáért felelős igazgatója. FRISSÍTÉS: A román állategészségügy felvette a kapcsolatot a szállítókkal, akik szerint hosszabb távra is elegendő víz- és élelemkészletük van az állatok számára. 

Az élőállat-szállítmányokat fenyegető veszélyről először a The Guardian írt, az Animals International, mint írtuk, akkor még csak kilenc romániai teherhajóról tudott, összesen pedig húsz hasonló szállítmányról.

A 400 méter hosszú, 220 ezer tonnás Ever Given március 23-án feneklett meg a Szuezi csatornában, amelyet teljes szélességében elzárt. Egyelőre nem tudni, hogy mikor sikerül kiszabadítani, már legalább 20 ezer köbméter földet és homokok kotortak ki alóla, és gőzerővel dolgoznak tovább a helyzet megoldásán.Fotó: Agerpres/EPA

Ha a hajókon szállított állatok víz és élelem nélkül maradnak, sorra meg fognak halni, figyelmeztetett Gabriel Păun. Hozzátette, hogy ha ez bekövetkezik, az a történelem legnagyobb élő állatokat érintő tengeri tragédiája lesz. Păun szerint Románia vissza kellene hívja a Szuezi csatornánál veszteglő hajókat, és fel kellene hagyjon az élő állatok exportjával, áttérve a húsexportra, ami sok felesleges szenvedést előzne meg. Mint emlékeztetett, többször előfordult már tragédia román élőállat-szállítmányokkal, ilyen volt a Jordániába tartó Trust 1 hajó esete, amikor 14800 juh halt meg, vagy a 2019-es midiai tragédia, amikor a felboruló Queen Hind hajó több mint 14500 állatot ölt meg.

Az egyiptomi hatóságok legújabb feltételezése szerint emberi hiba miatt fordult keresztbe és feneklett meg az Ever Given a csatornában. Több mint 300 teherhajó vesztegel emiatt a csatorna két végén, a dugó becslések szerint óránként 400 millió dolláros kárt jelent a nemzetközi kereskedelemnek.

FRISSÍTÉS: Az ANSVSA szombat esti közleményében egyrészt pontosította a korábbi információkat azzal, hogy 11 olyan élőállat-szállító hajó van, amely Konstancáról indult a Perzsa-öböl irányába, másrészt közölték, hogy a szállítók biztosították őket arról, hogy elég élelem és víz van a hajók fedélzetén arra az esetre, ha a Szuezi csatorna felszabadítása elhúzódik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?