banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Midiai hajóbaleset: hamvasztás helyett vélhetően elásták a vízbe fúlt bárányok tetemeit

Fertőtlenítik a Tulcea megyei Smârdan település határát, ahol több ezer, a 2019 végén a midiai hajóbalesetben vízbe fulladt bárány tetemét találták meg. Az állatok megsemmisítésével megbízott cég mulasztása miatt környezeti és közegészségügyi katasztrófa fenyeget, hiszen a lépfenét okozó baktériumok jelenléte a megengedett határérték háromszázszorosa.

Alexandru Iordan Tulcea megyei prefektus szerint a fertőtlenítést annak a cégnek a költségén fogják elvég, amelynek el kellett volna égetnie az állattetemeket, ehelyett azonban azok egy részét illegálisa elföldelték.

A környezetvédelmi őrség a szóban forgó vállalatnál ellenőrzéseket végzett; a Tulcea megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság (DSVSA) vezetője hozzátette, az állathamvasztónál ellenőrzést tartottak, és 1200 lejre büntették, továbbá az észlelt rendellenességek megszüntetéséig felfüggesztették a tevékenységét.

A környezetvédelmi őrség vezetője, Nicolae Acceleanu szerint a juhtetemek mellett szarvasmarha- és sertésmaradványokat is találták a Smârdan település közelében levő területen. Az állattetemekből mintákat vettek, és várják a laborvizsgálatok eredményét, hogy megállapítsák, valóban abból a szállítmányból származnak-e az elhullt állatok. A szakember szerint fennáll a veszély, hogy a tetemek a talajvizet is megfertőzték, az ezzel kapcsolatos vizsgálatok azonban még folyamatban vannak.

Mitică Tuchilă, a DSVSA igazgatója rámutatott, a midiai kikötőben történtek után az eljárásnak megfelelően megbízták a DSVSA egyik munkatársát az állattetemek elhamvasztásának követésével, az állatorvos azonban nem tudta teljesen végigkövetni a folyamatot, mert az 15 napon át tartott, és három váltásban dolgozott a krematórium. A szakember szerint a laborvizsgálatok eredményének kézbesítéséig nem tekinthető biztosnak, hogy a midiai kikötőben felborult hajón elpusztult juhok tetemeire bukkantak rá az állathamvasztó melletti területen.

A Konstanca megyei ügyészség szerdán közölte, hogy vizsgálat indult az ellen a tulceai vállalat ellen, amelyet a 2019-ben a midiai kikötőben felborult hajón elpusztult juhok tetemének elhamvasztásával bíztak meg. A nyomozást azt követően indították, hogy állattetemek nagy részét megtalálták elföldelve. Két helyszínen házkutatást végeztek a Măcin településen. Az ügyben a környezetvédelemmel és a hulladékgazdálkodással kapcsolatos bűntettek gyanújával vizsgálódnak.

2019 novemberében a Queen Hind nevű teherszállító hajó kifutása után néhány száz méter megtétele után elsüllyedt, a fedélzeten szállított 14 ezer birka többsége pedig megfulladt, alig pár százat sikerült csak kimenteni. A hajót csak 2020. február végén tudták végre nagy nehezen partra vontatni, az elpusztult birkákkal együtt.

Az ügyben sok bizonytalanság merült fel, nagyjából egy évig folyt annak felderítése, pontosan mi vezetethetett a katasztrófához. Mint a vizsgálat megállapította, sokkal több állat volt a hajón, mint ami a fuvarozási papírokban szerepelt, a hatóságokat pedig lefizették, hogy hunyjanak szemet a szabálytalanság felett. A kenőpénzt elfogadók láncolata az állategészségügyiektől a vámügyig, a határőröktől a hajó kapitányáig ért.

Figyelem, a videomegosztó portálra feltöltött felvétel megtekintése felkavaró lehet!

Az elásott tetemek miatt az anthrax (lépfene) nevű betegség baktériumának spórái a megengedett értéknél 300 százalékkal nagyobb mértékben fordulnak elő, ami egy ökológiai katasztrófahelyzetet eredményezhet.

(A nyitókép forrása: antena3.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?