Állategészségügy: nincsenek veszélyben a Szuezi csatorna felé tartó élőállat-szállítmányok

Válságbizottságot alakított az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) az eldugult Szuezi csatorna felé tartó romániai élőállat-szállítmányok helyzetének kezelésére.

Mint írtuk, szombaton Gabriel Păun, az Animals International állatvédő szervezet Európáért felelős igazgatója arra figyelmeztetett, hogy veszélyben lehet a Szuezi csatornán veszteglő romániai teherhajókon utazó legalább 130 000 állat, amennyiben ugyanis még hetekig nem sikerül kiszabadítani a csatornát keresztben elzáró Ever Given teherhajót, elfogyhat az élelmük és a vizük.Fotó: Wikimedia Commons

Az ANSVSA szombat esti közleményében egyrészt pontosította a korábbi információkat azzal, hogy 11 olyan élőállat-szállító hajó van, amely Konstancáról indult a Perzsa-öböl irányába, másrészt közölték, hogy a szállítók biztosították őket arról, hogy elég élelem és víz van a hajók fedélzetén arra az esetre, ha a Szuezi csatorna felszabadítása elhúzódik.

A közleményben ugyanakkor az ANSVSA bejelentette, hogy a Szuezi csatornán kialakult helyzet miatt válságbizottságot alakított, és már március 24. óta nem ad engedélyt a kihajózásra a Romániából a Szuezi csatorna irányába tartó élőállat-szállítmányoknak. Más célpontokba tartó szállítmányokat ez az intézkedés nem érint.

A hatóság hozzátette, a 11 román élőállat-szállítmány egyike sem vesztegel a Szuezi csatornában, öt az Égei-tengeren, a többi a Földközi-tengeren várja a csatorna felszabadulását. Elemzik annak a lehetőségét is, hogy az állatokat más, közeli kikötőkben partra szállítsák, amennyiben szükséges.

Az ANSVSA leszögezi, hogy minden élőállat-szállítmányt 25 százalékos víz- és élelemtöblettel indítanak útnak az előírásoknak megfelelően.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?