banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

FRISSÍTVE - Romániai élőállat-szállító hajók vesztegelnek a Szuezi csatornán

FRISSÍTVE - Legalább 20 élőállat-szállító hajó vesztegel a Szuezi csatornán az Ever Given teherhajó beszorulása okozta, három napja tartó tengeri dugóban, amelynek elhúzódása az állatok jólétét veszélyezteti. Az élőállat-szállítmányok közül öt Spanyolországból és kilenc Romániából származik az Animals International szerint. FRISSÍTÉS: az állatvédő szervezet Európáért felelős vezetője utóbb tíz romániai hajóról és mintegy 130 ezer állatról számolt be a román sajtónak, később az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) már tizenegy romániai hajóról beszélt.

Az állatok egyelőre nincsenek veszélyben, de ha az Ever Given kiszabadításához a fedélzetén szállított konténerek eltávolítása szükséges, akkor a munkálatok hetekig tarthatnak, így az élőállat-szállító hajók más útvonalat kell majd keressenek a célba jutásra. A késés miatt felmerülő problémák közül a legsúlyosabb a takarmány és a víz biztosítása, valamint az, hogy nem tudnak megszabadulni a felhalmozódó ürüléktől és az esetlegesen elhulló állatoktól. Az ilyen hajók időzített „biológiai bombák” a szakértők szerint.

A The Guardian szerint ebben az évben már több ezer szarvasmarhát kellett lemészárolni a tengeri késések miatt. Két spanyolországi hajó hónapokig vesztegelt a tengeren, miután a célpontban nem vették át a szállítmányukat a felmerült kéknyelv-fertőzésgyanú miatt, végül visszatértek Spanyolországba, addigra azonban az állatok már annyira rossz állapotban voltak, hogy a spanyol hatóságok a lemészárlásukról döntöttek.

Az Ever Given teherhajó tulajdonosai remélik, hogy már szombaton sikerül kimozdítani a kedden megfeneklett vízijárművet, amely több mint 200 hajót feltartóztatott a Vörös-tengerben. Ezt egyelőre a csatornában felgyülemlett üledék kikotrásával próbálják elérni, írja a BBC.

(Címlapfotó: Wikimedia Commons)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?