Donald Trump egykori tanácsadója, Steve Bannon feladta magát az FBI-nak

Steve Bannon, Donald Trump volt amerikai elnök egykori tanácsadója hétfőn feladta magát az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársainak, hogy szembenézzen a rá váró büntetőeljárással – jelentette hétfőn az amerikai sajtó.

„Azt szeretném, ha összpontosítanátok. Ez csak zajkeltés. Lebontjuk a Biden-rezsimet” – fogalmazott Bannon az újságíróknak, amikor feladta magát az FBI egyik washingtoni irodájában. Az amerikai igazságügy-minisztérium pénteken emelt vádat Trump egykori tanácsadója ellen a Kongresszus megsértése miatt, miután megtagadta a tanúvallomást a január 6-i capitoliumi zavargásokat vizsgáló bizottság előtt.

A demokrata párti képviselők vezette amerikai képviselőház októberben kezdeményezte Bannon felelősségre vonását a Kongresszus megsértése miatt, aki az elnöki előjogok elvére hivatkozva tagadta meg az együttműködést a bizottsággal. Az ügy ezt követően került az igazságügy-minisztériumhoz. A volt tanácsadó ellen azért is vádat emeltek, mert megtagadta a kért dokumentumok benyújtását a testületnek.

Bannon egyike annak a több mint 30, a volt republikánus elnökhöz közel álló embernek, akiket a képviselőházi bizottság arra utasított, hogy tanúskodjanak a Capitolium ostroma előtt történt eseményekről.Fotó: Wikipedia

Az amerikai törvényhozás épületét január 6-án ostromolták meg Trump hívei az akkori elnök gyújtó hatású beszédét követően. A Capitoliumban a szenátus éppen a demokrata párti Joe Biden győzelmét hozó novemberi elnökválasztás eredményeit készült hitelesíteni. Az összecsapásokban öten életüket vesztették, köztük egy rendőr.

A bizottság tagjai azt remélik, hogy a volt tanácsadó elleni fellépés másokat – például Mark Meadowst, a Fehér Ház volt kabinetfőnökét – is arra késztet majd, hogy tanúskodjanak. Adam Schiff, Kalifornia állam demokrata képviselője, aki egyben a képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke és a január 6-i eseményeket vizsgáló testület tagja, azt mondta: „ez nagyon erős hatással lesz a döntéshozatalukra”.

Az igazságügyi minisztérium közlése szerint – amennyiben elítélik – Bannonra minimum 30 nap, legfeljebb egy év börtön, valamint 100 és 1000 dollár közötti pénzbírság vár. A 67 éves volt tanácsadó várhatóan hétfőn fog először megjelenni a szövetségi bíróságon.

Bannon a 2016-os elnökválasztás idején Donald Trump kampánymenedzsere volt, majd hét hónapig tanácsadóként dolgozott a Fehér Házban. Az elnök 2017 nyarán bocsátotta el.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?