Trump nyersen megtagadta a korábbi főtanácsadóját

Donald Trump amerikai elnök szerdán közleményben tudatta, hogy korábbi stratégiai főtanácsadója, Steve Bannon szerinte "elvesztette az eszét".

Trump a közleményben úgy fogalmazott: "Steve Bannon nemcsak az állását, hanem az eszét is elveszítette". Az elnök azt követően hozta nyilvánosságra felháborodását, hogy a New York Magazine című lap szerdán részleteket közölt egy új könyvből, amelyet Michael Wolff írt ugyan, de a háttérben szinte bizonyosan Steve Bannon egyetértésével és kiszivárogtatásaival.

A Tűz és düh: Trump Fehér Háza belülről című könyvben Bannon, aki a kampányban vezető tanácsadója, majd a Fehér Házban stratégiai tanácsadója volt Donald Trumpnak, a többi között elmondja, hogy Trump soha nem számított a választási győzelemre, csupán azzal kalkulált, hogy elnökjelöltsége sokat használ majd üzleti ügyeinek és "feltáratlan lehetőségeket rejt magában". A könyv állítása szerint Bannon "árulásnak" nevezte Trump veje, Jared Kushner és legidősebb fia, ifjabb Donald Trump oroszokkal folytatott találkozóit a választási kampány idején.

Közleményében Trump nyersen megtagadta Bannont. "Steve Bannonnak semmi köze sem hozzám, sem az elnökségemhez" - fogalmazott.

A Fehér Ház szóvivője szintén visszautasította a könyvben foglalt állításokat. Sarah Huckabee Sanders szerint a könyv "tele van jelentéktelen és az elnökkel kapcsolatban nem álló emberek hamis és félrevezető történeteivel". Huckabee Sanders úgy fogalmazott: "egy hitvány és fiktív pletykakönyvben való közreműködés csak szomorú és elkeseredett kísérlet arra, hogy a résztvevők azt szeretnék, vegyék észre őket".

Amerikai sajtójelentések szerint Bannon már korábban is magára haragította Trumpot. Legutóbb decemberben, amikor a Vanity Fair című magazin hosszas Bannon-portrét közölt, amelyben az augusztusban elbocsátott volt tanácsadó név szerint, nyíltan bírálta Trump lányát, Ivankát és Ivanka férjét, a Fehér Ház egyik főtanácsadójává kinevezett Kushnert.

Kapcsolódók

Kimaradt?