Kiszivárogtak a WikiLeaks és Donald Trump Jr. közötti levélváltások

Levelezett a WikiLeaks Donald Trump fiával az amerikai kampány utolsó heteiben – derült ki a The Atlantic cikkéből.

A lap birtokába került belső feljegyzések értelmében – amelyeket az elnök fiának ügyvédjei juttattak el a kongresszusi vizsgálóbizottsághoz – Donald Trump Jr. és a WikiLeaks adminja tavaly szeptember 20-a és október 12-e között levelezett egymással.

Ebben az időszakban a WikiLeaks számos olyan információt szivárogtatott a Demokrata Pártról, amely befolyásolta a kampányt, és amely az amerikai hírszerzés szerint orosz hackerektől származott.

Egy alkalommal a WikiLeaks részéről azt írták az ifjabb Trumpnak, hogy az apjának érdemes volna az oldalukat linkelnie a Twitteren, mert számos a követői számára érdekes hírt osztanak meg, amelyet a sajtó nem ír meg. Bár Trump Jr. nem válaszolt privát üzenetben, nemsokára megjelent egy javasolt cikk az ő Twitterén John Podesta, Clinton kampányfőnöke kiszivárogtatott leveleiről.

Előfordult, hogy az ifjú Trump kereste meg őket kéréssel, vagy a WikiLeaks részéről javasolták, hogy nyilvánosságra hozhatják Trump adóbevallását, ezzel is nagyobb hitelt adva a Clintont gyengítő anyagoknak. Erre azonban már nem kaptak választ, egy idő után elmaradtak Trump Jr. reakciói. A WikiLeaks részéről azonban még a kampány utolsó napján is írtak neki: azt javasolták, hogy amennyiben veszít az apja, ő ne ismerje el a vereséget, beszéljen ehelyett arról, hogy a sajtó csalt.

A WikiLeaks egyébként a kampánystáb több tagjával is kapcsolatban állt, így Steve Bannonnel, valamint Jared Kushnerrel, Trump vejével is.

Julian Assange, a WikiLeaks alapítója szerint a The Atlantic szubjektíven válogatott az üzenetváltásokból, amelyek között állítólag az is szerepelt, hogy Trump Jr.-nak bíztatnia kellene az apját az adóbevallása nyilvánosságra hozatalára. Trump Jr. ügyvédje isw megszólalt, szerinte nincs baj azzal, hogy a két fél levelezett.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?