Biden hamarosan a NATO-n kívüli szövetséges országok közé jelöli Katart

Hamarosan a NATO-n kívüli szövetséges országok közé jelöli az amerikai elnök Katart, különleges státuszt biztosítva ezzel „kulcsfontosságú barátjának egy viharos térségben”.

Joe Biden amerikai elnök hétfőn, miután a Fehér Házban fogadta Tamim bin Hamád Al Táni katari emírt, az ovális irodában tartott sajtótájékoztatón arról beszélt: tervei szerint hamarosan a kongresszusnak is bejelenti a közel-keleti arab emírség jelölését. Ezt a pozíciót az Egyesült Államok azon NATO-n kívüli szövetségesek számára biztosítja, amelyek stratégiai kapcsolatban állnak az amerikai hadsereggel. „Értesítem a kongresszust, hogy Katart NATO-n kívüli szövetségesnek fogom jelölni, ezzel is kiemelve kapcsolatunk fontosságát. Azt hiszem, ez már régen esedékes” - fogalmazott az amerikai elnök.Joe Biden | Fotó: Agerpres/EPA

Biden elmondta, hogy sok fontos kérdésről tárgyalnak Tamim sejkkel, többek között a kereskedelmi és befektetési együttműködés megerősítéséről is. Az elnök üdvözölte a Qatar Airways Group légitársaság és a Boeing amerikai repülőgépgyártó vállalat közötti megállapodást, amely szerinte „jól fizető munkahelyek tízezreit” hozza majd létre.

A Boeing hétfőn jelentette be, hogy a Qatar Airways legalább 50 teherszállító repülőgépet rendelt az amerikai gyártótól. A társaságok nem hozták nyilvánosságra az üzlet pénzügyi részleteit. Gina Raimondo, az Egyesült Államok kereskedelmi minisztere „történelmi jelentőségű ügyletnek” minősítette a megrendelést. A mostani a valaha volt legnagyobb Boeing teherszállítórepülőgép-rendelés - közölte a chicagói székhelyű vállalat.

Tamim sejk azt mondta, hogy számos kérdést megvitatnak az amerikai elnökkel, beleértve a közel-keleti térség biztonságát és beszélnek a „palesztin nép egyenlő jogairól” is. Tamim sejk hétfőn találkozott Alejandro Mayorkas amerikai belbiztonsági miniszterrel is, valamint fegyvereladási és egyéb katonai kérdésekről tárgyalt Lloyd Austin védelmi miniszterrel. Egy a tárgyalásokat jól ismerő, neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő a múlt héten azt mondta: Katarnak az Egyesült Államok segítségére lesz szüksége ahhoz, hogy meggyőzze Doha üzleti partnereit, hogy a katari földgáz egy részét Európába szállítsák, ha az orosz-ukrán konfliktus miatt esetleges fennakadások lépnének fel az Európába irányuló orosz gázszállításban.

A Biden-adminisztráció az elmúlt hetekben Katart és más jelentős energiatermelő országokat is megkeresett azzal a kérdéssel, hogy tudnának-e segíteni abban az esetben, ha Oroszország megtámadná Ukrajnát, és az Egyesült Államok büntetőintézkedésekkel sújtaná Moszkvát. Katar a világ egyik legnagyobb cseppfolyósított földgáz (LNG) kitermelője, ezért biztosíthatná Európának a szükséges kieső földgázmennyiséget. Ugyanakkor nincs túl sok tartaléka, mivel készletei nagy részét hosszú távú szerződésekkel már lekötötték.

Kapcsolódók

Kimaradt?