Bekeményít Málta, szembemegy az uniós járványügyi szabályokkal

Szerdától csak beoltottak utazhatnak a szigetországba.

Ellentétes az EU-s szabályokkal a máltai kormány döntése, hogy csak oltottak léphetnek be az ország területére. Ezt Clement Beaune, a francia kormány európai ügyekért felelős államtitkára nyilatkozta. A politikus arra reagált, hogy a la valettai hatóságok döntése értelmében július 14-től a negatív PCR-teszteredmény nem lesz elegendő ahhoz, hogy egy uniós állampolgár belépjen a szigetországba.

„Nem ítélem el, de a Málta által hozott döntés ellentétes az európai szabályokkal, én pedig azt hiszem, hogy tartanunk kell magunkat a közös kerethez, azt teljesen alkalmaznunk kell. Ez keret az európai egészségügyi útlevél” – jelentette ki Clement Beaune. A politikus hozzátette, reméli, hogy a máltai hatóságok meggondolják magukat.

Június 1-vel kezdődően Málta megnyitotta határait a beoltott, valamint a negatív koronavírus teszteredményt felmutató turisták előtt. A mostani szigorítást a növekvő esetszám miatt vezették be.

A francia politikus szerint a mostani eset arra utal, hogy amennyiben a járványhelyzet romlani fog, több ország bevezethet majd az uniós szabályozásnak ellentmondó intézkedéseket.

(Nyitókép: visitmalta.com)

Kapcsolódók

Kimaradt?