Az izraeli hadsereg szerint a Hamász pajzsként használja a kórházakat

A Gázavárosban működő Sifa kórház alatt rejtőzik a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet vezérkara és fő műveleti központja – közölte Daniel Hagari, az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője pénteken.

Fotó: Agerpres

Hagari sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Hamász valóságos föld alatti várost épített ki az övezet északi része alatt, különösen a legnagyobb gázai kórház, a Sifa alatt berendezett bunkereiben. A külföldi médiának tartott tájékoztatón Hagari hangsúlyozta, hogy a Hamász a Sifa kórház alatti központjából irányítja az Izrael elleni támadásokat. „Konkrét bizonyítékaink vannak arra, hogy terroristák százai özönlöttek be a kórházba, hogy ott elrejtőzzenek az október 7-i mészárlások után” – mondta. Az MTI beszámolója alapján az izraeli hadsereg szóvivője kiemelte, hogy a kórházon kívülről elérhető alagutak vezetnek a bunkerekhez, ugyanakkor az egyik kórteremből is van lejárat a komplexumba. „A Sifa nem az egyetlen ilyen kórház, hanem csak egy a sok közül. A Hamász rendszerszerűen használja a kórházakat (…) A Hamász pajzsként használja a kórházakat terrorinfrastruktúrája számára (…) A kórházakból vív háborút. Az ezekből a kórházakból folytatott tevékenysége nemcsak izraeli civilek életét veszélyezteti, hanem ártatlan gázai civileket is felhasznál” – mutatott rá.

Elmondása alapján a kórház energetikai rendszerét használják a földalatti bázis működtetéséhez. Azt állította, hogy értesüléseiket a katonai hírszerzés és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat széles körben gyűjtött forrásai támasztják alá, s az információkat már átadták a szövetségeseknek.

„Ha az egészségügyi létesítményeket terrorista célokra használják, a nemzetközi jog értelmében elveszíthetik védelmüket a támadásokkal szemben” – figyelmeztetett Hagari. A 13-as kereskedelmi tévé jelentése szerint mintegy 30-40 ezer gázai civil is menedéket keresett a kórház térségében a háború kezdete óta, és a csatorna szakértői szerint izraeli túszokat is fogva tarthatnak ezen a helyen.

A Hamász Hagari szavaira reagálva azt állította, hogy az IDF állításai minden alapot nélkülöznek.

Az MTI beszámolójában emlékeztet, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint mintegy 230 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi hatóságok szerint az izraeli válaszcsapásokban azóta már több mint 7300 ember halt meg a Gázai övezetben, a sebesültek száma pedig 19 ezerhez közelít.

Péntek reggel a szomszédos Egyiptom térségét is elérte két rakéta, ugyanakkor Izraelben, a Gázai övezettől távolabb eső Tel-Aviv egyik épületébe is becsapódott egy rakéta. Az Agerpres beszámolója alapján az izraeli hadsereg péntek este nagy intenzitású bombázást hajtottak végre a Gázai övezet északi részében, és különösen Gázavárost vették célba. A Hamász által vezetett kormány azt állítja, hogy a térségben megszakították a kommunikációs vonalakat és az internethálózatot.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?