Az Amerikai Fizikai Társaság rangos díját kapta Barabási Albert-László fizikus

A hálózatok statisztikai fizikájával kapcsolatos innovatív munkájáért a csíkkarcfalvi születésű Barabási Albert Lászlót az Amerikai Fizikai Társaság (APS – American Physical Society) Julius Edgar Lilienfeld-díjjal tüntette ki – erről Lovász László matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnökéről szóló Facebook-oldal számolt, de az APS oldalán is megtalálható a közlemény.

Az APS Barabásit „a hálózatok statisztikai fizikájával kapcsolatos úttörő munkájáért választotta, amely átalakította a komplex rendszerek tanulmányozását, valamint azért a maradandó hozzájárulásért, amellyel e gyorsan fejlődő terület jelentőségét a közönség széles köre számára kommunikálta” - mondta Frances Hellman, az APS elnöke.

Kép forrása: Facebook

„Nagyon örülök, mert ez az első díj, amelyet az Amerikai Fizikai Társaságtól, az én ’szellemi otthonomtól’ kapok” – mondta Barabási, a hálózattudomány Robert Gray Dodge professzora és a fizika kiváló egyetemi tanára. „Az APS-nek világszerte 50 ezer tagja van, és hatalmas megtiszteltetés, hogy a fizika összes területének számos nagyszerű fizikusa közül választottak ki” – nyilatkozta a csíkkarcfalvi származású tudós.

Barabási a statisztikus fizikában képezte magát, a fizika azon területén, amely kölcsönhatásban lévő objektumok nagy halmazainak viselkedését tanulmányozza, a statisztika elveit és eljárásait a klasszikus és a kvantummechanika törvényeivel ötvözve. Ezen a területen szerzett doktori fokozatot a Bostoni Egyetemen. Jelenleg a Northeastern Network Science Institute komplex hálózatkutatási központját vezeti, ahol a különböző komplex rendszerek mögött rejlő rejtett rendet vizsgálja a hálózattudomány kvantitatív eszközeivel. Barabási e kutatási terület úttörője volt: munkája 1999-ben a skálafüggetlen hálózatok felfedezéséhez vezetett, és hozzájárult számos, széles körben elterjedt természeti, technológiai és társadalmi hálózat kialakulásának magyarázatához.

„Én ezt teljes mértékben a fizika, pontosabban a statisztikus fizika részének tekintem" – magyarázta Barabási. „A hálózattudomány ennek a területnek egy nagyon modern ága, amely igen nagyra nőtt" – tette hozzá a világhírű tudós. 

Ma már a hálózattudomány különböző tudományágak kutatóit vonzza, köztük informatikusokat, szociológusokat, politológusokat és biológusokat is. Barabási a témák széles skálája iránt érdeklődik, többek között az agy szerkezetének feltárása, a betegségek hálózati orvoslással való kezelése, a művészi siker feltérképezése és a tudomány valódi működésének vizsgálata. A CCNR többek között tanulmányozta a sejteken belüli összetett anyagcsere- és genetikai hálózatokat; a világháló topológiáját, amely kimutatta, hogy a weboldalak átlagosan 19 kattintásnyira vannak egymástól; és azt, hogy a színészek hogyan kapcsolódnak egymáshoz Hollywoodban.

Kép forrása: Northeastern University weboldala

Barabási Albert László Csíkkarcfalván született. Elmondása szerint gyerekkorában komoly inspirációt jelentettek számára a magyar fizikusok és más tudósok, akik saját területükön nagy hatást gyakoroltak. Barabási visszaemlékszik, hogy tizenévesen olvasott Wignerről, aki 1963-ban fizikai Nobel-díjat kapott, és Neumannról, aki leginkább a számítógépek korai fejlesztésében végzett munkájáról ismert. Ha az ember olyan környezetben nő fel, ahol ilyen nagyszerű elődökkel rendelkezik kis nemzetében, nem létezik, hogy ne legyen tudatában ennek. És ez mindenképpen nagy inspirációt jelentett számomra”.

A Julius Edgar Lilienfeld-díjat 1988-ban alapították a neves osztrák–magyar és amerikai fizikus, villamosmérnök felesége, Beatrice Lilienfeld hagyatéka alapján. A Lilienfeld-díjjal a fizikához való kiemelkedő hozzájárulást és a különféle közönségek előtt tartott előadások tartásában való kivételes képességeket ismerik el. A díjjal 20 000 dollár pénzjutalom jár, továbbá meghívás egy APS-ülésen való előadásra, valamint három előadás megtartására az APS-en, egy kutatóegyetemen és egy túlnyomórészt egyetemi hallgatóknak szóló intézményben, minden költséget fedezve. Az APS nonprofit tagszervezet, amely a fizika ismereteinek terjesztésén és népszerűsítésén dolgozik. Az Egyesült Államokban és világszerte képviseli az Akadémia, a nemzeti laboratóriumok és az ipar fizikusait.
 

Barabási hivatalosan az APS éves vezetőségi ülésén, január 26-án Washingtonban, D.C.-ben tartandó ünnepségen veszi át a díjat.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?