banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Áder János elrendelte a bírálatok kereszttüzébe került pedofiltörvény kihirdetését

Áder János magyar köztársasági elnök szerdán elrendelte a pedofil bűnelkövetőkkel kapcsolatos törvény kihirdetését, miután értékelése szerint a törvény 18 év felettiek alkotmányos jogait nem korlátozza, a 18 év alattiak védelmére vonatkozó alkotmányos kötelezettséget viszont kiteljesíti.á

A Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján szerdán délután megjelent közleményben Áder János emlékeztetett: az Országgyűlés június 15-én 157 igen szavazattal, 1 nem ellenében elfogadta a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról szóló törvényt.

Az államfő azt írta, a törvény két tárgykört szabályoz: az első a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális cselekmények súlyosabb büntetése, a második pedig a kiskorúak - a 18 év alattiak - megóvása a pornográf, a szexualitást öncélúan ábrázoló, a homoszexualitást és a nem megváltoztatását népszerűsítő tartalmaktól.

A közleményben Áder János leszögezte: a sajtóban megjelent állításokkal szemben a törvény a 18 év felettiek vonatkozásában semmilyen korlátozó rendelkezést nem tartalmaz. "Arról, hogy ki kivel és hogyan él, hogy kinek milyen a nemi identitása, és hogy valaki felnőttként miként változtatja meg születési nemét, a törvény semmiféle rendelkezést nem tartalmaz" - hangsúlyozza.

Belekeveredett a homoszexualitás kérdésköre

Áder Jénos közleményének előzménye, hogy civilektől ezer levelet kapott, amiben azt próbálták magyarázni az elnöknek, hogy a melegellenes passzusokkal kiegészített pedofiltörvény miért káros a jelenlegi formájában, és miért kellene vizsgálnia az alkotmányosságát, illetve megtagadnia az aláírást.

A sokáig a teljes országgyűlés konszenzusát élvező pedofilellenes törvénycsomag azután lett éles viták, tüntetések és mostanra nemzetközi felháborodás tárgya, hogy a módosítójavaslatok sorában megjelentek olyanok, amelyek belekeverték a törvénybe a homoszexualitás kérdéskörét is, ezzel párhuzamba állítva a pedofíliát és a homoszexualitást.

Kapcsolódók

Kimaradt?