A nyugat-amerikai román diaszpóra képviselőivel találkozott Klaus Iohannis

Az Amerikai Egyesült Államok nyugati partján élő román közösség képviselőivel találkozott csütörtökön Klaus Iohannis. Az államfő arról beszélt a találkozón, hogy Románia „bonyolult helyzetben van” az orosz–ukrán háború miatt, de az ország jól halad előre, a gazdaság növekedőben van.

„Régóta nem voltunk ilyen helyzetben, krízis krízis hátán, de mégis feltaláljuk magunkat. A helyzet tele van nehézséggel, de ugyanakkor lehetőséggel is, és csak a románok leleményességének, találékonyságának és nagylelkűségének köszönhető, hogy mindezen válságok ellenére – meglepő módon – növekedik a gazdaságunk” – mondta Iohannis.

Az elnök beszámolt arról, hogy Románia határait már közel két és félmillió ukrán menekült lépte át, és az ukrán gabona exportjának 60 százaléka Románián keresztül történt. Az energiaválságról szólva az államfő örvendetesnek nevezte, hogy a kormánynak sikerült elfogadható áron tartani az energiaárakat. „Garantálni tudjuk az országban élő román állampolgároknak, hogy télen nem kell majd se fagyoskodniuk, se sötétben ülniük, a komplikált helyzet dacára sem” – fogalmazott.

Említést tett az Amerikai Egyesült Államokkal fenntartott stratégiai partnerségről is. Elmondta, hogy Románia az amerikai támogatásnak köszönhetően NATO-tagállam, jelenleg is nagyon sok amerikai katona van a romániai bázisokon. „Ez a legerősebb biztonsági garancia, amelyben valaha része volt Romániának” – hangsúlyozta. Iohannis azt mondta a találkozó résztvevőinek: az Amerikai Egyesült Államokban élő románok rendkívül fontos hidat képeznek Románia és az USA között.

Az államfőt felesége, Carmen Iohannis kísérte el a találkozóra, mindketten fényképezkedtek a résztvevőkkel. Andrei Muraru, Románia amerikai nagykövete arról beszélt, hogy több mint 17 éve nem volt román államfő az USA nyugati partján, San Franciscóban.Klaus Iohannis San Franciscóban | Fotó: presidency.ro

„Örülök, hogy az amerikai románokkal való találkozóra egy különleges időpontban kerül sor, abban az évben, amikor a Románia és az Egyesült Államok közötti stratégiai partnerség 25. évfordulóját ünnepeljük. Ahogy a 25 éves történet bizonyította, valóban van, amit érdemes ünnepelni: a barátságot, biztonságot, jólétet; és az elmúlt évben minden eddiginél nyilvánvalóbbá vált ennek a partnerségnek az értéke” – mondta Muraru.

A találkozón körülbelül háromszáz személy vett részt: az USA nyugati partján élő románok képviselői, valamint Romániát Amerikában képviselő főkonzulok és tiszteletbeli konzulok. Az Amerikai Egyesült Államokban élő románok az ötödik legnagyobb román diaszpóraközösséget alkotják (Olaszország, Spanyolország, Nagy-Britannia és Németország után). Becslések szerint 2020-ban több mint 450 ezer romániai ember élt az Egyesült Államokban.

Kedden és Szerdán Klaus Iohannis elnök vezette Románia küldöttségét az ENSZ-közgyűlésén. Az államfő New Yorkban részt vett a globális élelmezésbiztonsági csúcstalálkozón, és találkozott David Malpassal, a Világbank-csoport elnökével is. Klaus Iohannis feleségével, Carmen Iohannisszal részt vett a hagyományos fogadáson is, amelyet Joseph R. Biden amerikai elnök és Jill Biden amerikai first lady adott az ENSZ-közgyűlésen részt vevő delegációk vezetőinek tiszteletére.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?