banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

A norvég tömeggyilkos Breivik ismét perli az államot: sérti a jogait a magánzárka

Anders Behring Breivik, aki 2011-ben Norvégiában 77 embert ölt meg robbantásos és lövöldözős merényletekben, hétfőn kérni fogja a bíróságtól, hogy ne tartsák magánzárkában, mondván, hogy az sérti az emberi jogait.

Anders Behring Breivik, 2011-ben összesen 77 embert ölt meg az oslói kormányzati negyedben elkövetett robbantásban és az Utøya szigetén történt lövöldözésben. A börtönben, ahol büntetését tölti konyha, étkező, tévészoba, PlayStation, karosszék, egy fekete-fehér kép az Eiffel-toronyról, saját fitneszterem súlyzókkal, futópaddal és evezőgéppel állnak a rendelkezésére. Ilyen körülmények között él Anders Behring Breivik, aki 13 évvel ezelőtt vérfürdőt rendezett Norvégiában, írja a Euronews.

Fotó: CBS NewsAz északi ország a rehabilitációt részesíti előnyben a megtorlással szemben a büntetés-végrehajtásban. Breivik ennek ellenére másodszor is beperli az államot, mert szerinte a magánzárkában tartása az Emberi Jogok Európa Egyezménye alapján embertelen bánásmódnak minősül. Ügyvédje, Øystein Storrvik szerint Breiviknek semmilyen kapcsolata nem lehet a külvilággal. Az eljárás január 8-án kezdődik a Ringerike börtön tornatermében, nem messze Utøyától.

Breivik 2016-ban már próbálkozott hasonlóval. Akkor első fokon elfogadták, másodfokon elutasították a keresetet. Végül az Emberi Jogok Európai Bíróságához került az ügy, és ott is elutasították. A norvég férfi 2022-ben feltételes szabadlábra helyezését kérvényezte, de akkor úgy ítélték meg, hogy nem változott meg, és továbbra is veszélyt jelent a társadalomra.

Breivik mostani ügyét várhatóan ismét elutasítják majd, arra viszont alkalmas, hogy megint a figyelem középpontjába kerüljön. A bírósági tárgyalásról szóló élő közvetítést ezért nem is engedélyezték Norvégiában. Az állam elutasítja Breivik emberi jogok megsértéséről szóló állításait. Amennyiben mégis Breiviknek ad igazat a bíróság, kártérítést kaphat.

A norvég tömeggyilkos 21 éves börtönbüntetését tölti. Ez volt a lehető legszigorúbb kiszabható ítélet az országban. Abban az esetben ez meghosszabbítható, ha alkalmatlannak ítélik a társadalomba való beilleszkedésre.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?