„Ti tartoztok nekünk” – válaszolta Oroszország a román arany-követelésre

Oroszország a hadsereg propaganda-dokumentumfilmjével válaszolt Románia ismételt kincstár-követeléseire. A filmet a Zvezda, az orosz hadsereg televíziója készítette. A konklúzió: nincs visszaadandó aranykincs, valójában Románia tartozik Oroszországnak.

Egy hónappal ezelőtt Mugur Isărescu, a nemzeti bank kormányzója bejelentette, hogy nemzetközi lobbit indít, hogy nemzetközi szinten megerősítse, Románia teljes mértékben érvényes igényt tart az 1916-1917-ben Moszkvába evakuált aranykincsére. A román fél 93 tonna aranyat követel vissza.

Illusztráció: Pixabay

Soha, sem a Szovjetunió, sem Oroszország, sem Jelcin, sem Putyin nem volt hajlandó elfogadni, hogy tartoznak nekünk. Az első világháború idején, amikor a román hatóságoknak vissza kellett vonulniuk Iași-ba, mert fennállt a veszélye, hogy a németek áttörik a frontot Mărășești-Mărăști-Oituznál, az a döntés született, hogy az aranyat, amivel a Román Nemzeti Bank rendelkezett, átadják Oroszországnak, az akkori szövetségesnek. Aztán jött az 1917-es forradalom, és a bolsevikok elkobozták az aranyat. Sikerült visszaszerezni a műkincsek egy részét, de az arany ott maradt. Egyszerűen sértő, hogy most azt próbálják bebizonyítani, hogy a háborús adósságaink vannak, miután évekig kiszipolyozták Románia gazdaságát” – mondta a Digi24 hírtelevíziónak Cristian Pîrvulescu, politológus.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?