banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Egészségügyi szakszervezet: februárban sztrájkba lépünk

A Sanitas bukaresti szervezetének elnöke, Viorel Hușanu bejelentette, hogy az egészségügyi dolgozók a jövő hónapban sztrájkba lépnek, amiatt, hogy fizetésük továbbra is a legalacsonyabbak között van Romániában, és hogy a kórházakban akut munkaerőhiány van. „Ezekben a napokban, az év eleje óta már kimerültünk a sok munkától, míg más közalkalmazottak még a szabadságról sem tértek vissza. Az ügyeleti szobák tele vannak, a kórtermek tele vannak, és nincs elég személyzetünk” – mondja a Sanitas vezetője, aki sztrájkot is előrevetített.

„Februárban fogunk tüntetést szervezni, nem januárban. A január 18-i határidő arra vonatkozik, ameddig elegendő aláírást kell gyűjtenünk, hogy ezt a sztrájkot ne nyilvánítsák illegálisnak. Jelenleg ennek megszervezésén dolgozunk, és február 1-jén vagy február elején biztosan lesz sztrájk. Már több mint két éve jelezzük, hogy ami az egészségügyi rendszerben történik, az nincs rendben, a fizetések még mindig a legalacsonyabbak között vannak Romániában. Egy ápoló fizetése közel van a minimálbérhez, az átlag 3000 és 4000 lej között van, és ez a lockout kimerüléshez vezetett. Ezekben a napokban az év eleje óta kimerültünk a munkában, míg más költségvetésűek még a szabadságról sem tértek vissza. Az ügyeleti szobák tele vannak, a kórtermek tele vannak, és nincs személyzetünk” – mondta a szakszervezeti vezető szombat este a Digi 24-nek.

Archív felvétel | Fotó: AgerpresPanaszkodott arra is, hogy a rendszernek nincs elegendő munkaereje, rámutatva, hogy több mint 30 ezer új alkalmazottra lenne szükség.

Elmondta, hogy a két kormánypárt vezetői tavaly ígéretet tettek arra, hogy ennek az harmincezres igénynek a felét felszabadítják, de a 15 ezer álláshelyet nem írták ki pályázatra. Arra a kérdésre, hogy ki a hibás az egészségügyi rendszerben kialakult helyzetért, Hușanu így válaszolt: „a román kormány biztosítékokat adott arra vonatkozóan, hogy a fizetések emelkedni fognak, és az álláshelyek felszabadulnak. Most, hogy Rafila Boloșt hibáztatja és fordítva, ez nem a mi problémánk, a mi problémánk az, hogy az egészségügy haldoklik, az egészségügyi rendszer összeomlik, és ennek nem lehetünk szemlélői”.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szombaton a Sanitas által meghirdetett sztrájkkal kapcsolatban elmondta, hogy a szakszervezetekkel folytatott megbeszéléseken mind az Egészségügyi Minisztérium, mind a miniszterelnök és Marian Neacșu miniszterelnök-helyettes a kórházi alkalmazottainak béremelésének lehetőségéről beszéltek, amire az idei első negyedévben kerülne sor. „Meggyőződésem, hogy akkor ez a sztrájk már nem lesz aktuális” – mondta a miniszter a News.ro szerint.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?