banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

A magyar emberek a gyermekekben látják a jövőt, mégsem nemzenek elég gyereket

Bár az emberek 78 százaléka problémának látja a kevés gyermeket, a gyermekvállalási kedv alacsony.

A magyar emberek a családban, a gyermekekben látják a jövőt, és úgy gondolják, hogy a környezeti problémákat is megoldhatja a gyermekvállalás - közölte  a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) a saját felmérésének megállapításait az MTI-vel vasárnap, a népesedési világnap alkalmából.

A kutatási adatok alapján a társadalom elöregedését 82 százalék, a bizonytalan párkapcsolatokat 81 százalék, a kevés gyermeket 78 százalék, a kései gyermekvállalást 68 százalék nevezte problémának. Csupán 12 százalék gondolja, hogy nincs elég bevándorló a népességfogyás megállításához, ami az intézet szerint egyértelműen bizonyítja, hogy a magyarok nem támogatják a bevándorlást.

Erre utal az is, hogy tízből nyolcan a több gyermeket nevezték megoldásnak a népesedési válságra a bevándorlás, valamint a várható élettartam növelése helyett. 69 százalék azzal is egyetért, hogy a családokat támogató intézkedések nagyban hozzájárulnak Magyarország népesedési helyzetének javításához, tették hozzá a felmérés készítői.

A KINCS felmérésének az eredményei, sajnálatos módon nemigen tükröződnek a magyarországi népesedési folyamatokban. Az ENSZ demográfiai előrejelzései szerint Magyarország világviszonylatban a 14-ik helyen áll a népességfogyás tekintetében. A prognózis szerint 2050-ig 12,3 százalékkal csökken az anyaország lakossága, a jelenlegi 9,7 millióról 8,5 millióra.

Románia ennél is rosszabbul áll, mivel nemcsak az alacsony születési arányszám, hanem az elvándorlás is sújtja. Az elkövetkező 30 évben 15,5 százalékkal fogy majd a lakosság, az évszázad közepére már csak 16,3 millió fő lesz.

A leggyorsabban fogyó nemzet Bulgárai. Déli szomszédunknál 22,5 százalékos a csökkenés, 2050-ben csak 5,4 millióan lakják majd.

(Nyitókép: AdobeStock)

Kapcsolódók

Kimaradt?