A hivatalban lévő miniszterelnököt kérte fel ismét kormányalakításra a szerb elnök

Ana Brnabics hivatalban lévő miniszterelnököt kérte fel ismét kormányalakításra szombaton Aleksandar Vucsics szerb köztársasági elnök.

Brnabics 2017 óta miniszterelnöke az országnak, ez lesz a harmadik megbízatási ideje. 2017-ben Aleksandar Vucsicstól vette át a kormányfői pozíciót, amikor Vucsicsot államfővé választották, majd a 2020-as parlamenti választásokat követően is ő lett a miniszterelnök. Szerbiának eddig soha nem volt olyan miniszterelnöke, aki három megbízatási időn át vezette volna az országot.

A 2022 áprilisi előrehozott parlamenti választásokat a Szerb Haladó Párt nyerte meg, a köztársasági elnök pedig szombaton kérte fel a párt politikusát a kormány további vezetésére. Az új kormányban helyet kap az Ivica Dacsics vezette Szerbiai Szocialista Párt, valamint a Vajdasági Magyar Szövetség, illetve más nemzeti kisebbségek.

Aleksandar Vucsics azt is bejelentette, hogy Ana Brnabics biztosan nem fogja négy éven át vezetni a kormányt, 2024-ben kormányátalakításra kerülhet sor. Mint mondta, az volt a fontos, hogy a hivatalban lévő miniszterelnök folytathassa a munkáját a nehéz őszi és téli időszakban, vagyis egy tapasztalt kormányfő vezesse ki az országot a válságból. Elemzők szerint az sem kizárható, hogy nem kormányátalakítás lesz másfél év múlva, hanem ismét előrehozott parlamenti választást írnak ki az önkormányzati választásokkal egy időben.

Kapcsolódók

Kimaradt?