Lengyelország: a NATO állandó jelenlétét várja a szejm elnöke

Szükség van a NATO állandó jelenlétére a szövetség keleti szárnyán - hangsúlyozta Marek Kuchciński lengyel alsóházi elnök hétfőn Varsóban, a NATO Parlamenti Közgyűlése tavaszi ülésszakának plenáris ülésén.

Az ülést megnyitó beszédében Kuchcinski kijelentette: a NATO keleti szárnyát új fenyegetések érik keleti irányból, Oroszország részéről, ezért szükség van itt a szövetséges erők állandó jelenlétére. Ezzel arra utalt, hogy a három balti államban és Lengyelországban 2016 első felétől négy NATO-zászlóalj és egy amerikai páncélos dandár úgynevezett "állandó rotációs" jelleggel állomásozik, a legénység a felszereléssel együtt félévente váltja egymást.

"Örömmel és bizalommal üdvözöljük az Egyesült Államok szenátusának az amerikai dandár állandó állomásoztatására vonatkozó döntését" - mondta Kuchcinski.

Az amerikai szenátus védelmi bizottsága május 24-én arra szólította fel a Pentagont, hogy vizsgálja meg annak lehetőségét, lehet-e a 2019-es költségvetésben eszközöket keríteni amerikai szárazföldi erők állandó lengyelországi állomásoztatására.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?