NATO-katonák telefonjait hackelik az oroszok

Túl az álhíreken, az amerikai választások befolyásolásán a NATO-katonák telefonjait is meghackelik az oroszok – írja az Engadget a The Wall Street Journal nyomán.

Úgy tűnik, a Lengyelországban és balti államokban állomásozó NATO-katonák telefonjai sincsenek biztonságban. A jelentések szerint Facebook-fiókokból és készülékekről lopnak adatokat, illetve törölnek ki neveket.

Bár az orosz fél rendszerint tagadja a hasonló vádakat, nagy valószínűség szerint ők ügyködnek. Nagyon jól koordinált akciókról van szó, amelyek túlságosan finomak egyszerű bűnözők módszereihez képest. Egy szonda például elcsípett egy hordozható antennát, amely a telefonok feltöréséhez szükséges, drónokat is felhasználnak hasonló célokkal.

Ráadásul arról számolnak be amerikai katonák, hogy idegenek (vélhetően orowsz ügynökök) elegyednek szóba valük, említve meg részleteket a katonák személyes életéből.

A támadások ellen viszonylag könnyen lehet védekezni: a katonák eltávolítják a SIM-kártyákat és olyan hotspotokat használnak, amelyek védettek. Észtországi katonák hadműveletek alatt nem használnak telefonokat.

Tisztviselők szerint a cél a megfélemlítés, de eljöhet az idő, amikor ezek a támadások komoly veszélyt jelentenek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?