Berlinben vonult fel a német szélsőjobboldal, több volt az ellentüntető

Szélsőjobboldali németek tartottak kormányellenes felvonulást vasárnap Berlinben, de az ellentüntetők számban felülmúlták őket – jelentették lapok.

A rendőrség adatai szerint az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt mintegy 5000 híve vett részt a menetben. Komolyabb incidensek nem történtek, de egyes helyeken a rendőrség könnygázzal tartotta távol egymástól az AfD tagjait és az ellentüntetőket.

A felvonulást kormány-, Európai Unió és iszlámellenes jelszavakkal hirdették meg. A résztvevőket buszok hozták az ország több pontjáról Berlin főpályaudvarához, ahonnan a Brandenburgi kapuhoz meneteltek a jobbára idős emberek.

Felirataikon azt követelték, hogy mondjon le Angela Merkel kancellár, aki szerintük felelős egymillió bevándorló Németországba érkezéséért. Egy másik plakáton az a felirat volt, hogy iszlám nélküli Németországot akarnak.

A fővárosban tucatnyi helyen ellentüntetést tartottak baloldali fiatalok. A rendőrség szerint ezeken összesen 20-25 ezren vettek részt. Több alkalommal a "nácik kifelé" jelszót skandálták. Az összecsapásokat az erős rendőri jelenlét akadályozta meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?