A kormányerők áttörték az Iszlám Állam védelmi vonalát

A szíriai hadsereg áttörte az Iszlám Állam nevű terrorszervezet védelmi vonalát a három éve ostromlott Deir ez-Zór városnál - jelentette az állami tévé és egy ellenzéki aktivistaszervezet. A katonák nyugat felől érték el kedden az Iszlám Állam állásait.

A kormányerők által ellenőrzött Deir-ez-Zórt, ahol bázisuk is van a kormányerőknek, 2014-ben zárták gyűrűbe a szélsőségesek. Az Iszlám Állam fokozatos területvesztésével sok dzsihadista a város környékére vonult vissza. A rezsim katonái által tartott Deir ez-Zór köré vont ostromgyűrű így a dzsihadisták egyik utolsó fellegvára Szíriában.

A szíriai bejelentés előtt nem sokkal az orosz védelmi tárca azt  jelentette be, hogy egy orosz fregatt a Földközi-tengerről csapást mért az Iszlám Államra a városban, hogy segítse a szíriai hadsereget offenzívájában.

Az Admiral Esszen nevű fregatt Kalibr típusú manőverező robotrepülőgépekkel támadott parancsnoki és távközlési létesítményeket, lőszerraktárakat, egy harcjárműjavító telepet és fegyveresek egy nagy csoportját Deir ez-Zór város mellett, akik Oroszországból és a volt Szovjetunió területéről csatlakoztak a szélsőségesekhez.

A Bassár el-Aszad szíriai elnökkel szövetséges Oroszország hadereje már korábban is támadta rakétákkal a szíriai hadsereg ellenségeit a Földközi-tengerről, illetve orosz területről.

A robotrepülőgépek mellett orosz harci gépek is támadták kedden az Iszlám Állam állásait a városban, amely az azonos nevű tartomány székhelye. Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a gépek 80 bevetést hajtottak végre.

Kedd hajnalban jelentette be az orosz védelmi minisztérium, hogy két orosz katona meghalt Szíriában az Iszlám Állam támadásában. A dzsihadisták Deir-ez-Zór tartományban aknatűz alá vették az orosz tűzszünet-ellenőrzési központ autókonvoját, amelyet a két szerződéses orosz katona is kísért. Az egyik katona a helyszínen életét vesztette, a másik kórházban halt bele sebesüléseibe.

Kapcsolódók

Kimaradt?