Másodszor is elrabolták a volt líbiai miniszterelnököt

A líbiai fővárost uraló egyik fegyveres csoport hétfőre virradóra elrabolta Tripoliban Ali Zejdán volt líbiai kormányfőt.

Értesülések szerint a politikust belvárosi hoteljéből a Tripoli forradalmi brigádok nevű milícia hurcolta el. Úgy tudni, a fegyveres szervezet a Fájez esz-Szarrádzs vezette, ENSZ által elismert líbiai nemzeti egységkormánynak tartozik engedelmességgel.

Ali Zejdánt, aki 2012 és 2014 között látta el Líbia kormányfői tisztségét, 2013 októberében egyszer már elrabolták. Akkor a Tripolit ellenőrző iszlamista Líbiai Forradalmárok Műveleti Stábja nevű fegyveres szervezet kezére került a politikus, akit azzal vádoltak, hogy köze volt Abu Anasz al-Líbinek, az al-Kaida terrorszervezet egyik vezetőjének amerikai különleges erők által történt elfogásához. Zejdánt néhány óra fogságot követően szabadon engedték.

Zejdán kormányát az iszlamisták irányítása alatt álló Általános Nemzeti Kongresszus 2014 márciusában bizalmatlansági indítvánnyal buktatta meg, amiért nem tudott rendet tenni a káoszba süllyedt észak-afrikai államban. A volt miniszterelnököt azóta több alkalommal is korrupcióval vádolták meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?