Támogatja az olasz haditengerészeti missziót az ENSZ líbiai megbízottja

Helyes útnak nevezte a líbiai felségvizeken indított olasz haditengerészeti missziót Ghassan Salamé az ENSZ líbiai megbízottja Paolo Gentiloni olasz kormányfővel és Angelino Alfano olasz külügyminiszterrel Rómában kedden tartott találkozón, amelyen az olasz diplomácia vezetője bírálta Párizs líbiai közvetítését. 

Paolo Gentiloni hangsúlyozta, hogy Olaszország Líbia stabilizálásán dolgozik. Az ENSZ döntő lökést adhat ennek a folyamatnak - jelentette ki az olasz miniszterelnök. Hozzátette: ha sikerül megerősíteni a líbiai hatóságokat, ez hatékonyabbá tudja tenni az embercsempészekkel szembeni közös elkötelezettséget. 

Ghassan Salamé és Angelino Alfano sajtótájékoztatón foglalta össze egy órás zárt ajtók mögötti megbeszélésüket. Az ENSZ líbiai megbízottja Tripoliból érkezett az olasz fővárosba. Kijelentette, a líbiai parti őrségnek az embercsempészekkel való fellépésben technikai-logisztikai támaszt nyújtó olasz haditengerészeti misszió a "helyes út" az észak-afrikai állammal való együttműködésben. Hangsúlyozta, hogy a líbiai válság megoldása érdekében minden líbiai féllel tárgyalni kell, Líbia akármelyik térségét is képviselje, valamint nem csak a politikai, hanem a civil élet képviselőivel is párbeszédet kell folytatni. Ghassan Salamé hozzátette, hogy "minden országnak abszolút joga saját határainak ellenőrzése, és erre a legjobb megoldás a szomszédos országokkal való együttműködés". Arra utalt, hogy a tengertől övezett Olaszország külső határának Líbia partjai számítanak, ahonnan a migráció elindul. Az ENSZ képviselője Roberta Pinotti olasz védelmi miniszterrel is egyeztetett. 

Angelino Alfano kijelentette, az ENSZ-nek nagyon erős vezetői szerepet kell betöltenie a líbiai politikai rendezésben. Az olasz külügyminiszter szerint "a túl sok tárgyalás, túl sok közvetítés és túl sok közvetítő semmilyen eredményhez nem vezet". Az olasz diplomácia vezetője a Párizsban július 25-én tartott líbiai csúcstalálkozóra utalt, amelyen Emmanuel Macron francia elnök először ültette tárgyalóasztalhoz Fájez esz-Szarrádzs az ENSZ elismerte líbiai nemzeti egységkormány miniszterelnökét és a líbiai keleti felét irányító Halifa Haftár tábornokot. Az olasz diplomácia a párizsi találkozót "keresztbe szervezésként" értékelte azután, hogy a római kormány több mint egy éve a líbiai rendezésen dolgozik a felek közötti közvetítéssel. 

A földközi-tengeri embermentésben dolgozó nem kormányzati szervezetekkel kapcsolatos olaszországi vitákról (NGO) Angelino Alfano megjegyezte, ellenzi a "szigorúság és emberség, a szabályok tiszteletben tartása és a szolidaritás, a nemzetbiztonság és az emberi jogok szembeállítását". Olaszország a nemzetbiztonság és emberség közötti összhangban hisz - mondta az olasz külügyminiszter. 

Kimaradt?