Európának és Oroszországnak is üzent varsói beszédében Donald Trump

Lengyelország régi szövetségesünk, amely védeni akarja civilizációnkat – jelentette ki Donald Trump csütörtökön a varsói Krasinski téren a lengyel néphez intézett szabadtéri beszédében.

Az amerikai elnök a széles nyilvánossághoz intézett első európai szónoklatában a lengyel, ezen belül különösen a 20. századi történelem szabadságharcos mozzanatait felsorolva megállapította: el lehetett tüntetni Lengyelországot Európa térképéről, meg lehetett szállni az országot, de az soha nem veszítette el büszkeségét.„Nemcsak azért vagyok itt, hogy régi szövetségesünket meglátogassam, hanem azért is, hogy példaként mutassam fel azoknak, akik keresik a szabadságot, akik bátorítást várnak ahhoz, hogy megvédjék civilizációnkat” – hangsúlyozta az amerikai elnök, az 1944-es Hitler-ellenes varsói felkelésben fontos szerepet játszó Krasinski téren összegyűlt hatalmas tömeghez fordulva. Az amerikai elnök szerint közösen kell fellépni a terrorizmus, a terroristák hálózatai, finanszírozóik és ideológiáik támogatói ellen.

Donald Trump kijelentette: „A mi határaink mindig zárva lesznek a terrorizmus és minden szélsőség előtt. Keményen harcolunk a radikális iszlám terrorizmus ellen, nem fogadhatjuk el azokat, akik elutasítják az értékeinket”. Az amerikai elnök hangsúlyozta: „a közös ellenségeink ellen, a civilizációnk védelmében együtt kell harcolnunk”.

Hűek maradunk a Washingtoni Szerződés kollektív védelemről szóló 5. cikkelyének betartásához – hangsúlyozta Donald Trump. „Vállvetve kiállunk az 5. cikkely védelmében” – jelentette ki Trump a NATO kollektív védelmi elvét rögzítő cikkre hivatkozva.

Biztonságpolitikai témákról szólva aláhúzta: amennyiben a nemzetek, az állampolgárok elveszítik elszántságukat, a nyugati civilizáció kerül veszélybe. Lengyelország tapasztalata arra emlékeztet: a Nyugat védelme a győzelemre irányuló akaraton alapszik – mondta. 

Felszólította Oroszországot, hogy állítsa le az Ukrajna destabilizációjára irányuló lépéseket.

Lehetnek a mieink a világ legerősebb gazdaságai, ha nincsenek erős értékeink, nem maradhatunk meg – jelentette ki az amerikai elnök.

Az amerikai elnök a Három Tenger Kezdeményezés államfői csúcsértekezletét követően mondott beszédében kiemelte: ma az az alapvető kérdés, hogy a Nyugatban megvan-e az akarat a megmaradáshoz, hajlandó-e megvédeni magát bármi áron, van-e bátorsága önmaga megvédéséhez?

Donald Trump kijelentette: minden NATO-tagállamnak eleget kell tennie a pénzügyi kötelezettségeinek, „Európának többet kell tennie”. Európának azzal kell demonstrálnia, hogy hisz a jövőjében, hogy hajlandó áldozni a jövője védelmére – mutatott rá.

Kapcsolódók

Kimaradt?