Merkel: szorosabban együttműködünk a védelem terén

Az Európai Unió szorosabb együttműködésre törekszik a védelem terén, és továbbra is elkötelezi magát a NATO alapokmányának ötödik cikkelye mellett - jelentette ki Angela Merkel német szövetségi kancellár hétfőn Berlinben, a Klaus Johannis román államfővel tartott közös sajtóértekezleten. 

A berlini találkozó végén Merkel és Johannis megerősítették elhatározásukat a védelmi erőfeszítések növelése mellett. Iohannis rámutatott: Románia nem fog választani a NATO és az Európai Unió (EU), vagy az Európai Unió és az Egyesült Államok (USA) között. 

"Az Európai Unió szorosabb együttműködésre törekszik a védelem terén, és ez a NATO tevékenységének a kiegészítése. (...) Továbbra is elkötelezzük magunkat a NATO alapokmányának ötödik cikkelye mellett. Persze vannak nézetkülönbségeink az USA-val, mint például az, hogy bejelentették, hogy kilépnek a klímaegyezményből" - hangoztatta Merkel.

Az EU és az USA között jó viszonynak kell lennie - szögezte le Klaus Johannis. "Nem választhatunk az USA és az EU között, ez lehetetlen, és senkinek sem érdeke" - hangsúlyozta az államfő. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?