Dánia különleges egységeket küld Szíriába

Dánia egy nagyjából 60 fős különleges alakulatot küld Szíriába az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet elleni harchoz - jelentette be pénteken a kormány.

A NATO-tagállam Dánia a Washington vezette terrorellenes koalíció tagjaként tavaly augusztusban mért első alkalommal légicsapásokat a terrorszervezet állásaira Szíriában, addig pedig a szomszédos Irakban vette ki a részét az Iszlám Állam elleni harcból hét F-16-os repülőgéppel.

Anders Samuelsen dán külügyminiszter most elmondta: a NATO megközelítéséhez igazodva „a kormány elhatározta, hogy kiterjeszti a különleges alakulatok feladatkörét Irakban és Szíriában”.

Dánia tavaly áprilisban hozott döntést arról, hogy szárazföldi csapatokat, köztük különleges egységeket küld a térségbe. Akkor azonban a kormány nem tudott elég politikai támogatást biztosítani ahhoz, hogy Szíriába is küldjenek katonákat, dán erők eddig az iraki Aszad légitámaszponton szolgáltak. Pénteki döntésével viszont a parlament jóváhagyta a 60 fős alakulat Szíriába telepítését.

Samuelsen elmondta, hogy a dán katonák az iraki határ mentén fognak tevékenykedni. Egyben bejelentette, hogy februártól májusig egy amerikai repülőgép-hordozót is egy dán fregatt fog kísérni.

Szíriában jelenleg elsősorban az amerikai hadsereg támogatja – összesen több száz főből álló különleges egységekkel – az iszlamisták elleni küzdelemben a Szíriai Demokratikus Erők nevű ellenzéki ernyőszervezetet, amelynek magját kurd fegyveresek alkotják. Franciaország 2016 júniusában jelentette be, hogy szintén különleges alakulatokat küldött az észak-szíriai térségbe.

A dán kabinet decemberben még úgy nyilatkozott, hogy a légierő hét F-16-os repülőgépének hat hónapos bevetését sem tervezi meghosszabbítani Szíriában és Irakban.

Kapcsolódók

Kimaradt?