Felrobbantotta az Iszlám Állam az INA olajipari vállalat szíriai lelőhelyét

Felrobbantotta az Iszlám Állam terrorszervezet az INA szíriai lelőhelyeit, ahol - állításuk szerint - naponta 3 millió köbméter gázt termeltek ki.

Az Iszlám Állam terrorszervezet - videofelvétellel bizonyítva - közölte, hogy felrobbantotta az INA horvát olajipari vállalat Hajána nevű gáz- és olajlelőhelyét Homsz városa közelében. A szíriai helyzet miatt a Mol irányítása alatt álló társaság 2012 óta feladta ottani mezőit, de a kitermelés azóta is folyt.

A terroristák azt állították: a lelőhelyek naponta 3 millió köbméter gázt termeltek, amelyek nagy részét katonai célokra használták fel. Tettükkel szerintük nagy kárt okoztak az Aszad-rezsimnek, amelynek most nem csak a gázellátással, hanem az áramellátással is problémái lesznek.

Az INA 2007-re fejezte be a kutatásokat Hayana nevű lelőhelyén, ahol hat gáz- és olajmezőt tárt fel. A horvát olajvállalat ezt követően 2012-ig foglalkozott gáz- és olajkitermeléssel ezeken a területeken, miután a háború és a politikai helyzet miatt kivonult Szíriából.

Davor Stier horvát külügyminiszter később megerősítette, hogy az első információk szerint az Iszlám Állam valóban felrobbantotta az INA egyik szíriai lelőhelyét. További jelentéseket és megerősítést várunk, valamint a károk felbecslését" - mondta a tárcavezető újságíróknak hétfőn.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?