Angela Merkel támogatását kérte Vincze Loránt, a FUEN elnöke

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója keretében működő német munkacsoport (AGDM) éves, berlini találkozójának résztvevőit fogadta Angela Merkel kancellár a szövetségi kancellárián. A FUEN küldöttségét Vincze Loránt elnök vezette.

A találkozón mintegy húsz ország német közösségének képviselője vett részt, élükön Olga Martens FUEN-alelnökkel és Bernard Gaida AGDM-szószólóval. A találkozót Hartmut Koschyk, a német kormány kisebbségi biztosa kezdeményezte.

Vincze Loránt a FUEN kisebbségvédelmi céljairól tájékoztatta Ange Merkel kancellárt. Elmondta, hogy a legnagyobb kisebbségi ernyőszervezetként 1949 óta képviseli a nemzetiségeket európai és regionális szinten, valamint a kétoldalú kapcsolatokban. Kiemelte, hogy a szervezet legfontosabb célja a párbeszéd ösztönzése a kisebbségek és a többség között, valamint az egyes társadalmakban.

A FUEN elnöke a találkozón elmondta: „az európai etnikai közösségek jelentős értéket képviselnek Európában, részei az európai nyelvi és kulturális örökségnek, ezt pedig védeni és népszerűsíteni kell. Azt szeretnénk, hogy az európai sokszínűség mottóját valódi tartalommal töltsük meg, ezért javasoltuk az Európai Bizottságnak a Minority SafePack kezdeményezést.” Vincze Loránt a közös európai kisebbségvédelem céljainak támogatására kérte a kancellár asszonyt, hiszen Németország több tartománya és politikusa révén már eddig is támogatta a FUEN kezdeményezéseit. Az elnök ugyanakkor méltatta Németországnak a német közösségek és a FUEN támogatását.

Korábban a FUEN és az AGDM küldöttségét fogadta többek között David Gill államtitkár, Németország elnöki hivatalának vezetője és Maria Böhmer államminiszter, a német külügyminisztérium művelődési és oktatási felelőse. A találkozókon tett felszólalásaiban Vincze Loránt elmondta, hogy Európában a kisebbségi kérdés nem tekinthető megoldottnak. Véleménye szerint a kilencvenes évek nyugat-balkáni háborúját követően számos jó európai megoldás született a békés rendezés és az etnikumközi béke megőrzése érdekében: az Európai Tanács eszközei, a koppenhágai kritériumrendszer, valamint a közép és kelet európai térség több államának csatlakozása, de ma már ennél többre van szükség: az EU elismerésére és általa szavatolt kisebbségvédelemre.

A német munkacsoport találkozott a Bundestag több képviselőjével, valamint a határon túli német közösségek támogatásában részt vevő közvetítő kormányhivatalok vezetőivel. Az AGDM fennállásának 25. évfordulóját a Belgiumban élő német közösség kormányának berlini kirendeltségén ünnepelték nagyszabású fogadás keretében.

Kapcsolódók

Kimaradt?