Vincze Loránt: összehangoltan kell megjelenítenünk közösségeink érdekeit

A KMKF Regionális önkormányzati munkacsoport ülésén vett részt és tartott előadást Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke csütörtökön Budapesten. 

Előadásának címe: Nemzetközi és lokális érdekérvényesítés – a FUEN új céljai és a magyar közösségek. Az ülésen valamennyi külhoni magyar közösség képviseltette magát. A tanácskozáson előadást tartott még Szili Katalin autonómiáért felelős miniszterelnöki megbízott, Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke és Kőrösi Ildikó, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának önkormányzati és közigazgatási alelnöke.

„A következő években nemzetpolitikai eszközként tekinthetünk a FUEN-re, hiszen tagja szinte valamennyi külhoni magyar szervezet. Most a korábbiaknál is nagyobb szükség van arra, hogy közösségeink érdekeit európai keretben jelenítsük meg, és megfogalmazzuk a nemzetpolitika európai stratégiáját. A FUEN ebben kiemelt szerepet vállalhat, hiszen az európai jogvédelem közös ügy. A parlamenti képviseletek, így a KMKF is a képviselet nélkülözhetetlen, politikai szintjét jelenti” – foglalta össze röviden a magyar szervezetek, a KMKF és a FUEN kapcsolatát Vincze Loránt. Véleménye szerint összehangolt munkával kell többfrontos harcot vívni, tehát erőforrásokra van szükség, hogy az érdekérvényesítés minél több helyen jelenjen meg.

A tanácskozás témájához kapcsolódva a FUEN elnöke elmondta, az autonómia hosszú menetelést jelent és fontosnak tartja, hogy az elmúlt években sikerült tisztázni, milyen típusú autonómiákra van szükség Erdélyben, Kárpátalján vagy éppen a Felvidéken, illetve hozzá tudjuk rendelni a jó európai gyakorlatokat. Ezáltal bizonyítást nyer, hogy a magyar követeléseknek létjogosultsága van, hiszen minden modellre van már európai precedens: az erős önkormányzatiság, a decentralizáció és az autonómia mindenütt segítette a közösségeket, a többség és kisebbség együttélését, illetve a gazdasági fejlődést is. Vincze Loránt megemlítette, hogy a regionális együttműködés a FUEN egyik fontos területe, amelynek alapja a kisebbségi és kisebbségbarát régiók fóruma.

Az európai érdekérvényesítés lehetőségeiről a FUEN elnöke kifejtette: „Strasbourgban a Kisebbségi Keretegyezmény kommentárjának bemutatása során azt éreztem, hogy a hangsúly az eredeti célközönségről, az őshonos kisebbségekről áttevődött a bevándorló és új kisebbségekre, mintha már megoldódtak volna a hagyományos közösségek problémái.”

Vincze Loránt az RMDSZ nevében, a közelgő romániai parlamenti választásról elmondta, hogy az RMDSZ-MPP együttműködésnek és az EMNP bölcs távolmaradásának köszönhetően megvalósulhat az egységes és biztos erdélyi magyar képviselet. Úgy fogalmazott, hogy otthon és Budapesten is mindenkinek érdeke, hogy a közösségnek minél több képviselője és szenátora legyen a következő négy évben.

Kimaradt?