Bemutatkozott a FUEN elnöke Budapesten

Vincze Loránt, a FUEN elnöke a Nemzetpolitikai Kutatóintézet (NPKI) által Budapesten megrendezett Kisebbségi érdekvédelem a nemzetközi porondon című konferencia meghívott előadója volt kedden délelőtt. A rendezvényt Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár nyitotta meg és Kántor Zoltán NPKI-igazgató moderálta.

Magyar követelések európai csomagolásban

„Valamennyi határon túli magyar szervezet képviselteti magát a FUEN-ben, ami azt jelenti, hogy az ernyőszervezet a Kárpát-medencei magyar érdekeket is megjeleníti, ezáltal pedig a magyar nemzetpolitikai intézményrendszer része. A magyar érdekek európai képviseletét illetően az elmúlt évtizedek tapasztalata azt mutatja, hogy összeurópai csomagolásban kell tálalni a sajátos magyar követeléseket, beleértve a jogfosztásokat és a különféle javaslatokat is, hiszen ezáltal könnyebben lehet európai partnerekre találni, az európai intézményekkel is elfogadtatni ezeket” – fogalmazott az NPKI konferenciáján a FUEN elnöke.Vincze Loránt hozzátette, hogy a kisebbségvédelemben ugyan ritka a látványos siker, de a FUEN arra törekszik, hogy lépésről-lépésre haladjon előre a rendelkezésére álló eszközökkel. A FUEN elnöke tájékoztatta a konferencia résztvevőit a múlt pénteken Luxemburgban tárgyalt Minority SafePack ügyéről, hozzáfűzve, hogy az európai polgári kezdeményezés intézménye nem érte el a célját, hanem a kisebbségek számára is negatív élmény maradt, hiszen az Európai Bizottság elutasító magatartása elriasztja a polgárokat.

Véleménye szerint az európai szintű kisebbségi lobbi lényege az volna, hogy a válságokkal elfoglalt unióban mégis szó essen a nemzeti kisebbségek védelméről és létrehozzák a közös európai kisebbségvédelmi keretrendszert.

Nem indulhat érdemi párbeszéd az autonómiáról

A közönségből érkező kérdések közt felmerült az autonómia ügye is, amelyre Vincze Loránt a következő választ adta: „A romániai magyarságra eltérő élethelyzeteiből adódóan eléggé változatos képet mutatna az autonómia megközelítése, hiszen a tömbmagyarság számára a területi autonómia, a szórvány számára a kulturális autonómia jelentene megoldást, a harmadik csoport számára (magyar többségű települések, mikrorégiók) pedig a személyi elvű autonómia volna megfelelő.”

Meglátása szerint azonban a romániai társadalom, a román többség egyelőre nem nyitott arra, hogy érdemben folytasson párbeszédet erről a témáról. „Amíg az egyéni jogok megőrzése is akadályokba ütközik, a közösségi jogokról sem indulhat érdemi párbeszéd. Egy új romániai politikai többség és az RMDSZ erős parlamenti képviselete azonban elindíthatja ezt a folyamatot a jövőben” – fogalmazott az RMDSZ külügyi titkára.

A rendezvényen előadást tartott még Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke és Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke. A konferenciát megelőzően Vincze Loránt Kövér Lászlóval, a Magyar Országgyűlés elnökével és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettessel találkozott, a magyar állam partnerségét és támogatását kérve a FUEN munkájához.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?