Orbán Viktor kitüntette Tőkés Lászlót

Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Becsület Rend kitüntetését adta át Tőkés Lászlónak és Olofsson Placid bencés szerzetesnek.

A Magyar Becsület Rend kitüntetést vehette át Tőkés László volt királyhágó-melléki református püspök, Fidesz-KDNP-s európai parlamenti képviselő és Olofsson Placid bencés szerzetes vasárnap az Országházban.

A kitüntetések átadásán Orbán Viktor miniszterelnök hangsúlyozta: a bátornál is bátrabb a két kitüntetett, "embert próbáló időben tettek tanúbizonyságot hitről és becsületről, szabadságról és hazaszeretetről.

Olyan határhelyzetekben álltak helyt a rájuk bízottakért, amelyekben sok ember elbukott volna- emelte ki. "Bebizonyították, hogy a hősök igazsága mindig jövő idejű" - tette hozzá a kormányfő. A miniszterelnök a magyar szabadság és az európai keresztény kultúra két bátor tanúságtevőjének nevezte a kitüntetetteket.

A román államfő elvette Tőkés kitüntetését

A Tőkés László kitüntetéséről szóló rendelet már március 11-én megjelent a Magyar Közlönyben, napokkal azután, hogy Klaus Johannis román államfő visszavonta Tőkés Románia Csillaga kitüntetését,miután európai parlamenti képviselőként felvetette, hogy Magyarország vállaljon "védhatalmi" szerepet Erdély érdekében.

A Magyar Becsület Rend odaítélésének indoklása hasonló, mint amivel 2009-ben megkapta a Románia Csillaga kitüntetést: bátorságának és emberi méltóságának - ami a személyes példa erejével a kommunista diktatúrát megdöntő temesvári forradalom kirobbanásához vezetett, ezáltal megnyitotta a szabadság útját Románia és az erdélyi magyarság előtt - kivételes elismeréseként adományozták neki a kitüntetést.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?