Hivatalos: elfogták a Teréz körúti robbantás gyanúsítottját

Előre kitervelten, több emberen, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével és robbanóanyaggal visszaéléssel gyanúsított meg a Központi Nyomozó Főügyészség egy magyar állampolgárságú, ezidáig büntetlen előéletű fiatalembert a Teréz körúti robbantással összefüggésben - jelentette be csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Keresztes Imre főügyész.

Keresztes Imre elmondta: a fiatalember a gyanúsítás ellen és őrizetbe vétele ellen is panasszal élt, ugyanakkor a főügyészség kezdeményezi előzetes letartóztatását. Beszámolt arról is, hogy a gyanúsított a felvételek alapján egyedül követte el a bűncselekményt, a nyomozás során nem merült fel, hogy bérgyilkosként robbantott volna.

A KNYF vezetője hangsúlyozta, hogy a nyomozás folyamatos, még nem fejeződött be; a bizonyítékok ismertetése, értékelése az eljárás jelenlegi szakaszában nem lehetséges. Közölte: a nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodával (KR NNI) együttműködésben végezték és végzik.

Keresztes Imre tájékoztatása szerint kezdettől minden lehetséges verziót vizsgáltak a robbantással összefüggésben, és ez a munka továbbra is tart: sok körülményt kell még bizonyítani, felderíteni. Leszögezte ugyanakkor: több erős bizonyíték szól az elfogott férfi ellen, és nem volt megalapozatlan a félelem attól, hogy a gyanúsított újabb hasonló bűncselekményt követhet el. Ezért megnyugtató, hogy már őrizetben van az illető - jegyezte meg.

Elismerését fejezte ki a magyar rendőröknek Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön amiatt, hogy rendőrkézre került a Teréz körúti robbantás feltételezett elkövetője. "Büszkék vagyunk a rendőrökre, köszönjük az általuk végzett munkát. Bebizonyították, hogy Magyarország egy biztonságos hely, ahol a bűn nem maradhat büntetlenül" - kommentálta az elfogás hírét a kormányfő az MTI-nek nyilatkozva. Hozzátette: megkérte Pintér Sándor belügyminisztert, hogy adja át elismerését a nyomozásban részt vevő rendőröknek.

Keszthelyen fogták el a gyanúsítottat

Keszthelyen fogták el a Teréz körúti robbantás gyanúsítottját szerdán - jelentette be Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója. 

A vezérőrnagy elmondta: a férfi az autójában várakozott a Balaton parti Csík Ferenc sétányon, egy, a forgalomtól elzárt területen. Hozzátette: tűzszerészi vizsgálat után a műveleti egységek behatoltak egy házba, ahol "más célszemélyt nem találtak"; ezután a feltételezett elkövetőt Budapestre szállították.

Hangsúlyozta: a TEK az ország több pontján végzett akciókat szerdán, azonban a sajtóhírekkel ellentétben nem igaz, hogy ezek mindegyike a Teréz körúti robbantással lett volna összefüggésben.

Nem kell kifizetni a nyomravezetői díjat

Papp Károly országos rendőrfőkapitány az MTI kérdésére közölte: nem kell kifizetni a Teréz körúti robbantás ügyében kitűzött nyomravezetői díjat, klasszikus felderítő munka során jutottak el a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a gyanúsítotthoz. Hozzátette: ha a főügyészség jelzi a számára, hogy nem szükséges a nyomravezetői díj fenntartása, akkor vissza fogja vonni.

A gyanúsított beszámíthatóságának korlátozottságáról szóló sajtóhírekre Keresztes Imre főügyész azt mondta: a gyanúsítás még csak most történt meg, de mint ahogy minden ilyen súlyos esetben, ennek vizsgálata a későbbi nyomozás feladata lehet.

Szeptember 24-én éjjel robbantottak a főváros VI. kerületében, a Teréz körúton egy földszinti üzlethelyiségnél, két rendőr megsérült, egyikük életveszélyesen. Az ORFK október 18-án közölte, hogy elhagyhatta a kórházat a két sérült rendőr, a járőrök rehabilitációs kezelésen vesznek részt. 

A robbantást követően Papp Károly országos rendőrfőkapitány azt mondta: a járőrök voltak a célpontok, "a rendőreimet ki akarták végezni". Közölte: az ügyben emberölés kísérlete miatt indított nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda, a nyomozásban több száz rendőr vesz részt, akik a Terrorelhárítási Központtal, valamint a polgári titkosszolgálatokkal is együttműködnek. Az országos rendőrfőkapitány 10 millió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki az ügyben. 

A nyomozást - tekintettel arra, hogy a támadást rendőrök sérelmére követték el - a Központi Nyomozó Főügyészség vette át, amely több alkalommal is felhívást intézett az állampolgárokhoz, kérve, hogy ha felvétellel tudják segíteni a nyomozást, akkor azt bocsássák rendelkezésre. A Belügyminisztérium erre a célra létrehozott egy külön internetes felületet, a hatóságok pedig több alkalommal közöltek újabb és újabb felvételeket az elkövetőről, valamint kérték a felvételeken látható tanúk jelentkezését. A felhívások hatására több száz bejelentést és információt kaptak a nyomozóhatóságok, a felvételek alapján pedig azt is rekonstruálni tudták, hogy a vélt elkövető a robbantást követően átöltözött. 

Az M1 aktuális csatorna és több hírportál is beszámolt arról szerdán, hogy a Terrorelhárítási Központ elfogta a robbantás feltételezett elkövetőjét. Az értesülést akkor egyetlen hivatalos szerv sem erősítette meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?